Vår på Bastudden

Det hade varit på tal att Dagishusse skulle åka till Bastudden och plantera. Bastudden är där underbara stället i Småland där jag och Wallander var i fjol. Det ligger vid sjön Åsnen, alldeles nere vid vattnet. Det är mattes Faster med familj som äger stället men Dagishusse och matte har varit där en hel del genom åren.

Det hade pratats om att jag och matte skulle åka med Dagishusse på hans planteringstur men vi kunde ju inte bestämma något för mattes öga. Men så igår så packades det ändå ihop snabbt efter att vi hade varit i Lomma och tränat lite och matte hade sett på när en hund mentaltestades. 

Jag hann knappt se vad matte packade ihop men bekymrade mig inte heller så mycket för jag hoppades på goda smakbitar av tvåbeningarnas mat. Vid lunch igår packade vi in oss i Dagishusses bil (min bur flyttades över dit) och så bar det iväg. Liten omväg in om någon affär och så är det minst sagt lite annorlunda att åka med Dagishusse (många omkörningar med hastiga gasningar och inbromsningar) men allt gick väl. 

Så glad jag blev när jag släpptes ur buren och matte meddelade att vi var framme. Jag tog ett par rundor på tomten, badade, skuttade och rullade mig. Sedan ställde jag mig  i vattnet en lång stund och bara njöt.

image400
Här står jag och har det så skönt så skönt. Träbryggan ligger på land ännu men stenbryggan finns där som vanligt.

Sedan tog jag och matte en promenad. Vi gick en bit nerför grusvägen, svängde sedan höger där de har huggit ner en massa skog och kom ut på en annan udde en bit från huset. Där tog matte foto av huset.

image401
Titta så mysigt det ligger. Alldeles själv ute på udden.

När vi kom tillbaka hade Dagishusse börjat plantera. Vi kollade lite på honom men sedan tog vi en runda till på tomten.

image402
Här sitter jag vid båtplatsen. Men ingen båt än, den ligger uppe på land.

image403
Det blev många små drickastunder vid kanten. Gott och friskt vatten är det i sjön.

Matte och jag tränade lite också. Hon hade med sig dummiesar som hon lade ut och jag hämtade in. Jag var lite trött av allt så det gick inte så fort men jag hämtade alla och kom in ganska snyggt. Det blev inte så lång träning för matte insåg att jag inte var så pigg längre. Men sedan hände något lajbans ska ni tro. Dagishusse skulle basta i den vedeldade bastun. Matte kunde inte för ögat. Men Dagishusse inte bara bastade, han badade också. Jag blev så förvånad att jag inte ens kom mig för att hoppa i själv. Men matte hade kameran i högsta hugg och dokumenterade.

image405
Titta som han stänkte. Jag står på stenbryggan så det är betydligt djupare där Dagishusse är i.

I den vackra kvällsolen passade matte också på att ta ett kort av stugan och bastubyggnaden. Det var ännu vinterbonat när vi kom. Inga möbler ute, kallt i stugan och inget varmvatten men det fixades snabbt till.

image406
Visst ser det trivsamt ut?

Sedan började kvällens höjdpunkt nämligen grillningen. Fläskfilén lades på grillen. Jag och matte dokumenterade.

image407
Före grillning...


image408
Efter grillning...i väntan på ätning...

Jag fick en rejäl bit filé, sås och lite potatis i en burk som jag tilldelades innan matte satte tänderna i sin portion.

image409
Mums mums mums....

Efter maten strosade jag runt lite. Det började gå mer och mer mot kväll.

image410
Solnedgång över Bastudden.

image411
Ett sista tassdopp och drickning innan det är dags att gå in för kvällen.

Så dukades maten in, matte dukade upp lite tvåbeningsgodis därinne och Dagishuse tände en brasa även inomhus för att få upp värmen lite där och höja mysfaktorn. Själv fick jag tillstånd att krypa upp i soffan och mysa. Matte hade med sig en "hundfilt" som breddes ut där så att jag inte skulle håra ner.

image412
Åh så skönt det var att vila efter dagens aktiviteter.

Ni kan ju gissa vad som hände så småningom. Jo efter lite vindrickande och chokladätande somnade matte bredvid mig. Men efter en stund vaknade hon till och vi gick till sängs. Jag sov hos matte hela natten, vek inte en tum från hennes sida. I morse låg vi i sängen tills Dagishusse ropade att det var frukost. Matte var uppe och sprang lite i natt men mindre än innan tycker jag.

En ny dag innebär nya upptäcksfärder. Efter frukost och promenad där vi utforskade en nerlagd äppelodling så hittade jag en liten brygga i ett hörn av tomten. Den fick jag tvunget prova.
 
image413
Vågar man ta ett steg till eller tippar alltihopa då?

image414
Här studerar jag min spegelbild.

Tyvärr har allt roligt ett slut. Dagishusse blev klar med planerandet alldeles för fort. Jag blev mycket ledsen när tvåbeningarna började packa ihop. Jag mjällade till och med lite på huvudet konstaterade matte så jag blev faktiskt lite stressad. Jag förstår helt enkelt inte varför vi inte kunde stanna längre tid när vi hade det så skönt där. Varför stressa runt så? Tvåbeningarna är konstiga. Matte tyckte ju också där var skönt. Suck. Men det hjälpte inte vad jag tyckte. Det packades ändå. Jag lade mig utanför huset och tittade på.

image415
Jag ser inte särskilt glad ut. Inte så konstigt när vi ska åka ifrån allt det fina.

Jag ville inte gå in i bilen och matte fick hämta mig. Men jag följde såklart med då. Vad ska jag göra? Jag kan ju inte bo där själv. Men det kändes så eländigt sorgligt att åka hem. Nästa gång måste vi vara där längre. Jag önskar att jag kunde sätta Bastudden på ett moln hemma och ha en hiss upp dit så att jag kunde åka dit när jag ville med en enkel knapptryckning. Men det går inte än så länge utan det är bil som gäller.

Förhoppningsvis stämmer ryktena att vi ska semestra på Bastudden en vecka i sommar. Förhoppningsvis ska vi också åka dit med Wallander om vi bara hittar en helg som passar. För mig och Walle passar alla helger men tvåbeningarna verkar ha svårare för att hitta rätt i kalendern. Då kräver jag att det blir längre vistelse än nu. Men matte har lovat det också, hon börjar förstå att jag inte tycker om korta resor.

Å andra sidan så kanske jag inte ska klaga. Bättre lite Bastudden än inget alls. Och jag har det ju bra hemma också. Dagishusse har ju dammar. Fast vattnet i Åsnen var friskare och godare, det måste jag ändå säga.

Vi får vara glada som har ett så fint ställe att åka till då och då. Jag ska drömma om allt i natt. Särskilt fläskfilén.

Mattes öga är förresten lite bättre fast det krånglar en del när det är soligt men nu har matte hittat ett par jättemörka solbrillor som hon har på sig. Hon ser väldigt rolig ut tycker jag men huvudsaken de gör nytta. På kvällarna är det ögat som bestämmer när det är läggdags men det går åt rätt håll i alla fall. Inget jobb imorgon och antagligen inte heller tisdag men kanske sedan. Vi får ta en dag i taget helt enkelt.


Kommentarer
Postat av: Wallander

Jag är stum om avund!

Även om turen blev lite kort så blev den ju bra på alla sätt och vis för dig.

Jag måste beundra din dagishusse som glatt plaskade i vattnet eller kanske plaskade han för att hålla värmen!?

Vi måste snart se till att få ihop en helg.

2008-04-20 @ 21:47:46
URL: http://wallander.blogg.se
Postat av: (Medicin)pinnen

Ja Bastudden är ett mysigt ställe. Längesedan jag var där så jag hoppas att även jag får till en liten visit dit i sommar. Men det återstår att se det.

2008-04-20 @ 21:56:50
Postat av: Gammelmatte på Onsala

Åh, vad fint det ser ut...en riktig idyll. Vilken tuff dagishusse, som tog sig ett vårdopp!!! Skönt att få en lägesrapport också på matte Marie. Lånade det sista kortet -det är Sella upp i dagen, vilken underbar blick!
Kram från oss,
//Renée & Co.

2008-04-21 @ 21:31:21
URL: http://www.concurro.se
Postat av: Lakrits

Wallander, det kommer säkert att bli många turer till Bastudden framöver. Misströsta inte. Jag saknade dig när jag var där men jag hade trevligt med matte. Men det blir liksom inga flatterundor runt huset när man är ensam...

2008-04-21 @ 23:07:36
Postat av: Lakrits

Hej Gammelmatte och vad trevligt att höra att jag återigen är lik Mamsen. Det tycker jag om. Hopps att allt är bra med Mamsen efter en ny omgång busvalpar.

2008-04-21 @ 23:24:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0