Känd mentalstatus...

...sägs det nu att jag har. För idag var jag och Matte i Lomma där jag genomgick MH, alltså Mentalbeskrivning Hund. Det var en mycket varm dag och väntan i bilen var flåsig. Tack och lov ställde Matte bilen i skuggan och satte tvärdrag men det blev ändå stekigt och efter en stund räddade hon mig och vi gick en promenad i väntan på vår tur.

Man kan sammanfatta resultatet så där: Jag överger aldrig min Matte men ser helst att vi gör saker tillsammans, särskilt när det är något lite läskigt.

Gå iväg med andra okända är däremot inget jag gillar. Ingemar (testledaren) försökte nämligen det men jag var motsträvig. Fast sedan lekte han med mig och var rolig. Det skulle han gjort först så hade jag kanske gått med honom. Sedan skulle jag tydligen springa efter och fånga en sak som såg ut lite som en hare. Jag har lärt mig att jag under inga omständigheter får springa efter sådant så jag skippade att hämta den för jag förstod inte riktigt om det var ok. Bättre då att låta bli tänkte jag. 

Att sedan vara stilla i 3 minuter var inga problem fast tråkigt och lite konstigt. Men att leka med folk på håll som jag inte känner, det vet jag inte hur kul det är. Jag funderade allt en stund innan jag sprang dit men när hon väl var så leksugen fick jag ju ställa upp en stund. 

Overallen som hoppade upp från ingenstans fick jag ju "väja" för (råkade då ramma Mattes knä) men sedan kollade jag snabbt upp vad det rörde sig om. Likaså den skramlande lådan. Men det var ju inget farligt så jag brydde mig inte när jag väl hade fattat vad det rörde sig om. Spökena däremot skällde jag på så mycket jag bara kunde. Jag satt lite framför Matte och försökte låta väldigt farlig. Dock kom de närmare och närmare. När de var bara en liten bit ifrån så luktade jag ju att det var människor och när Matte tog tre steg framåt så sprang jag fram och nosade. Sedan plockade vi av huvorna och hälsade ordentligt. 

Det avslutades med skjutande. Det var meningen att Matte och jag skulle leka medan det skjöts men jag avbröt leken, tycker inte man ska hålla på med sådant när det skjuts. Vill ha koll på pangandet. Men de envisades så att jag fick fortsätta leka lite till och så smällde det igen och sedan smällde det två gånger till när jag bara stod i kopplet. Sedan var det hela över.

Jag råkade bita mig i tungan under leken men det var inget allvarligt. Varm var jag dock och Matte också. Lite trött i huvudet med av de olika testen jag hade utsatts för. Men det var ganska kul ändå tyckte både jag och Matte och vi nickade båda instämmande när "domaren" sade att vi jobbar bra ihop. Jag vill verkligen inte överge Matte och gör det inte heller, även om det blir läskigt men jag ser gärna att hon stöttar mig lite när det blir knivigt.  Jag tycker vi har bra team-känsla när vi är ute på grejor. Det är liksom Matte och jag som gör saker tillsammans.

Ikväll har Matte varit på fest men jag har varit med Dagismatte. Det var jättekonstigt för Yster kom plötsligt nerdimpande tillsammans med Dagishusse. De kom från Stockholm, han åkte med Yster ner. Hon stannade bara en timme, sedan skulle hon vidare men jag visade henne allt jag har på mitt dagis. Jag badade i alla dammar, visade upp mina saker och olika delar av tomten. Sedan blev jag dyster när hon åkte och då ville jag att Matte skulle komma men det tog lite tid. Till slut kom hon dock och nu ska vi faktiskt lägga oss för imorgon är det träning på Järavallen och där ska vi vara klockan tio. Med tanke på hur tidigt vi fick hasa oss ur sängen i morse så behövs det med lite vila.

Kursavslut

Idag avslutade Matte med sina kursare på Lomma BK. De hade extra roligt idag, höll på borta vid agilitybanan, gjorde "korvkryp", tricks mm. Och gissa var jag satt. Jo, jag satt i bilen och skakade galler. När Matte var klar fick jag springa lite med Kitcha (Åses tollare) men tror ni hon ville leka med mig? Jämmerspikar...inte ett dugg. Nä, tvärtom så snäste hon åt mig. Jag skällde lite för jag blev så upprörd men det var liksom inte läge att ta ton rejält mot henne. Sedan när vi skulle dricka, ja då morrar hon åt mig. Jag är van att dela vattenskål med mina kompisar. Men här var det bara att ställa sig i kö och vänta tills hon var klar. En riktig surtant tycker jag faktiskt hon var.

Nåväl, det har säkert varit bra på något vis att ligga i bilen och vänta men kul är det inte alls. Fast det kommer nog många roliga kvällar framöver i sommar så jag ska nog ta igen det.

Idag har jag förresten varit själv med Dagismatte idag och även imorgon blir det så. Dagishusse är bortrest nämligen. Men det går finfint att vara med bara Dagismatte. Hon lagade kalvlever till mig och Knappen idag. Mums, jag slickade mig om nosen massor med gånger. Undra om det vankas något gott imorgon också.Lite lever borde det vara kvar.

Matte ska visst iväg extra tidigt imorgon så nu är det sängen som gäller. Natti-natti.

Ledig onsdag

Vilken skön dag vi har haft Matte och jag. Riktig sovmorgon, sedan morgontur, frukost, sedan iväg några ärenden (bland annat inhandlades märgben på City Gross). Sedan lite av varje och så träffade vi Mattes kusin Karin ikväll. Det var väldigt trevligt att få en ny tvåbening med på skogstur. Därefter middag med Mattes föräldrar och sedan körde vi Karin hem. Hon jobbar faktiskt i "vår" kommun som landskapsarkitekt. Spännande eller hur. Jag tipsade henne om att dammar och sjöar verkligen är det man ska satsa på i kommunen. Det mår alla bra av.

Imorgon ska Matte jobba igen. Usch och fy. Nackdelen med ledighet mitt i veckan är att det desto jobbigare att komma tillbaka till rutinerna. Men bara två dagar nu, sedan helg. Vi ska nog lägga oss redan nu faktiskt.

Resklar?

Idag var vi hos veterinären för att jag skulle få min årliga vaccination men också för att hämta mitt pass. Inte för att jag riktigt i nuläget förstår vad jag ska ha det till för jag vill inte åka utomlands. Jag trivs bäst här i Sverige, närmare bestämt hemmavid. Fast till Småland vill jag ju åka ibland men då behövs inget pass. Inte till Stockholm heller. Men nåväl, det kanske kan vara bra någon gång i livet vem vet. Men resklar, njae...jag vet inte. Beror på hur man ser det. Nog kan jag men jag vill inte...

Det har varit en bra dag idag. Matte ledig från jobb, bilen servad men inte riktigt klar för en del kommer inte förrän om några dagar så den ska in en sväng nästa vecka också. Lite träning har vi hunnit med också idag. Det bästa av allt är att Matte är ledig imorgon också. Sedan är det bara två dagar och så ny helg igen. Underbart.

Träningstävling

Idag var det sista gången på lydnadskursen. Vi avslutade med träningstävling. Tyvärr var det bara jag och Wallander från vår kurs och så kom Belezza också med Karin J. Helene (med Zico) var domare och Bent instruerade.

Wallander var först ut. Jag tyckte det såg utmärkt ut för honom fast jag såg inte slutet för då skulle Matte "värma upp mig". Undra vem som behövde värmas upp. Matte var stel och konstig. Jag tror bestämt hon var lite nervös. I alla fall så dabbade hon sig för hon tog såna sjumilakliv att jag inte hann med vare sig i svängar eller på "rakor". Efter ungefär halva linförigheten lugnade hon ner sig lite och resten av träningstävlingen gick riktigt bra. Matte fick lite bra tips och synpunkter sedan när de gick igenom protokollet inne i klubbstugan. Bra att Matte får tips, det underlättar för mig. För jag skötte min del. Jag smet inte, jag låg snällt kvar på plataliggningen trots att det är tråkigt, lade mig snabbt på läggandet, satt kvar när Matte gick iväg för inkallning (lade mig inte ner som jag gör ibland), kom in fint, ställde mig snabbt under marsch, höll apporten fint och hoppade snyggt. Den enda lilla missen var att jag satte mig upp lite för snabbt efter läggandet. Men det var mest Matte som ska öva. Att linförigheten inte gick så bra tar hon helt och hållet på sig ansvaret för. Det känns ju skönt.

När tvåbeningarna hade fikat klart och överlämnat en liten present som tack för kursen så blev det en liten promenad för mig och Wallander. Jag frågade honom då om han visste hur många dagar det är kvar till Bastudden men han var lite osäker. Jag blev faktiskt lite besviken. Tänk om han inte så gärna vill åka längre. Eller försöker han bara glömma att det är många dagar och så vaknar han en dag och det är dags? Hoppas på det senare. För jag har ju snokat reda på via Dagishusse som var där uppe i helgen och hälsade på sin syster att det är dans på campingen på lördagskvällen. Det vore väl kuligt att smita dit och dansa Wallander. Man kan bada där också, käka korv och glass och så strövar man hemåt i försommarnatten, stannar till under ett träd och pussas lite och så ligger väl Matte och Mor på soffan och snarkar när vi kommer hem. Hihi.  Eller så blir det inte så för att vi alla ligger och snarkar på soffan, trötta av allt hålligång. Vi får väl se.

Matte är ledig två dagar framöver. Vilken lyx. Imorgon ska dock bilen lämnas på service och lagning. En dyr och jobbig historia. Men lika bra, annars kanske hon en dag går i strejk. Kanske hinner Matte göra några fler kanindummies under de här dagarna. Jag hoppas på det. Men först en god natts sömn som väntar.

vilken födelsedag

Idag är det min 2 års dag. Redan för ungefär en månad sedan kom Matte och frågade om jag kunde tänka mig att spåra när jag fyllde år. Det var nämligen ett ordinarie prov som skulle gå av stapeln den 25e maj i Hässleholmstrakten. Jag sade såklart ja till det. Förra helgen fick vi veta att vi kom med och idag på morgonen bar det av hemifrån klockan 07.15. Det tog ungefär 1½ timme att köra och jag vilade i bilen och laddade batterierna. Det visade sig vara välbehövligt för det var ännu svårare att spåra än sist för två veckor sedan när vi hade klubbtävling. Det var så torrt så torrt och dessutom varmt trots att klockan bara var lite innan nio.

Domaren kom strax efter oss, Matte och jag gick en kort stund så jag fick göra ifrån mig. Sedan kollades mitt chip med hjälp av den fina läsaren Matte har köpt. Sedan samlade hon ihop grejorna och vi gick till spårstarten. I vanlig ordning drog jag friskt men när jag sedan väl fick börja spåra så tog jag det betydligt lugnare. Så brukar det vara och det vet Matte. Men domarna tror nog att jag ska dra iväg i världens fart när de ser mig på väg till starten.

Första sträckan gick utmärkt fast det blev bry i första vinkeln för jag ringade ett par gånger och sedan var det svårt att lukta var spåret gick för det var så torrt och uppdammat. Det tog mig därför lite tid att lista ut att spåret fortsatte över en ganska hög gärdsgård. Men när jag väl kom på det gick det bra. Jag tuffade på. Tog andra vinkeln utan problem, struntade i återgången, sträckan gick bra. Tredje vinkeln ringade jag lite i också, tvingade Matte att åla sig under några trädstammar (lite missnöjda grymtningar hördes). Men sedan hittade jag igen efter ringning och så tuffade jag på fram till skottplatsen. Jag brydde mig inte alls om att domaren sköt men sedan var jag så trött att batterierna började svikta. Men jag tog upp spåret igen och hittade klöven utan problem. Så var det avklarat. Jag var så trött att jag lade mig ner i löven när jag väl var avselad. Så gick domaren och Matte igenom protokollet och domaren meddelade att jag hade spårat mig till ett 1a pris. Matte och jag var kalasnöjda.

När vi kom till bilen hade spårekipage nr 2 kommit. Det visade sig lönsamt för Matte för det hade kört ihop sig för dem med chipläsare så de hade ingen med sig. Men de fick låna Mattes och hon fick en hundring för det. Fortsätter det så här har vi ju snart tjänat in vad apparaten kostade.

Efter spårandet åkte vi en bit bort och gick en sväng i skogen. Sedan bar det söderut. Det blev stopp på vägen för att inhandla blommor till Dagismatte och för att hämta blod.

Under eftermiddagen fick jag och Knappen kalasa på märgben. Matte gjorde också en smaskig tårta till mig.

image455

Tårtbottnen är av bröd, understa lagret är köttbullar, sedan korv och lite ägg. På varje brödskiva är det leverpastej på båda sidor. Längst upp philadelphia ost och så kalkonstänger som Matte har gjort texten av. På sidorna korvskivor. Mums säger jag bara!

Presenter fick jag också. Flera nya djur till min samling. Låt mig presentera:

image457
Krille Krabba...


image458
Betty Bläckfisk...


image459
Berra Bäver...


image460
Och så den här mysiga sommarglada flytleksaken. Jag fick också en vattendummy till, en orange som syns bra och är av plast så den blir inte så blöt.

Jag var tvungen att vila en stund sedan, låg faktiskt i biabädden och hade stoppat in huvudet rätt så rejält när jag hörde att Matte pratade i telefon och sedan tog på sig lite ytterkläder. Jag fick ju hänga på, man kan ju inte riskera att missa något. Och tur var det att jag följde med ut för där stod Wallander och hans Mor och Elliot med Matte. Snacka om att jag blev glad. Efter en rejäl hälsningscerermoni gick vi en runda i skogen. Jag gick i mitten och fick då utmärkt läge att omväxlande pussa båda två. Mina allra bästa kompisar. Så glad jag blev att ni kom! Jag fick fina presenter sedan, var lite purken för att Matte tog upp dem men det var för att inget skulle gå sönder.

En jättefin flytväst fick jag...

image461

Jag är inte jätteförtjust att ha den på land. Men när jag åker båt är det väldigt bra att ha.

Jag fick också ett jättefräck sak. Det är ett "ben" i plast som man fyller med vätska, stoppar i frysen och så varma dagar kan man sedan ha det och slicka på.

image462

Jag fick också några väldigt söta saker...

image463


image464

Så många fina saker jag har fått. Och det är en som inte har kommit. Matte har berättat att det är en scarf med mitt namn skrivet i strass. Scarfen är svart och strasset gult. Den beställde hon på utställningen förra helgen men den har inte kommit ännu. Kanske kommer den i veckan.

Jag har haft en jättebra födelsedag. Först lyckat spårande, min första öppenklass 1a och dessutom ett ordinarie prov. Och sedan firning på olika sätt, först med flocken och sedan med kompisarna. Tack snälla ni som har hjälpt mig att få en så trevlig 2års dag.

Lugnt och skönt

Idag har det varit en riktigt lugn lördag. Sovmorgon, ingen träning, promenad och cykeltur, märgbensgnag och vila. Fast en liten utflykt blev det. Jag, Matte och Dagismatte åkte nämligen till kyrkogården där i Stora Köpinge. Dagismatte bodde där när hon var liten och hennes föräldrar ligger begravda där. Jag fick följa med in på kyrkogården också och poserade till och med framför stenen när där var nyplanterat och putsat.

image453

Dagismatte kom med på ett hörn också. Stenen är lite våt efter allt tvättande. Jag övervakade arbetet noga!

Här kommer en bild från skogsrunda också.

image454

Visst ser det härligt ut. Fast Matte vill inte att jag badar där för hon säger där är äckligt.

Imorgon är det faktiskt min födelsedag. Det är Mors Dag också. Jag har skickat ett litet paket till Mamma Sella. Imorgon ska jag också få spåra. Det är väldigt torrt så vi får se hur det går. Svårt blir det nog så jag hoppas det blir en god nattsömn så att vi är väl förberedda. En bra bit ska vi köra också, provet ska gå av stapeln utanför Vinslöv. Håll tassarna för mig klockan nio imorgon.  Jag kan bara göra mitt bästa och hoppas att det är gott nog. Sedan har Matte utlovat firning när vi kommer hem. Det ser jag fram emot!

Bad och fiske

Matte var riktigt trött när hon kom från jobbet igår Men vi tog oss ut på först en kortare promenad och sedan en rejäl cykeltur. Jag kände mig välrastad när jag sedan gick till vila efter lite kvälls snask.

Det var en härlig dag på dagen igår också. Jag hjälpte Dagishusse att fiska alger som skulle upp ur ena sjön. Det är ofarliga alger men ofräscht att ha dem där när man badar så de skulle upp. Han körde runt i gummibåt med en flotte bredvid som algerna hivades upp på. Mycket intressant var det.

Den nya dammen tar också mer och mer form. Dagishusse har stenlagt halva kanten nu, det blir riktigt fint, man ser inte alls duken. Jag har givetvis provbadat men när Matte har varit på jobbet så det finns inga bilder än. Där simmar en massa grodyngel, jag har säkert råkat dricka upp någon men jag har inte fått hicka än i alla fall. Ja det har varit härliga dagar denna veckan. Nu behöver jag inte tänka på att pälsen ska vara utställningsfin heller så jag badar massor. Matte knorrar lite, säger att jag kan få eksem och så men det tror jag inte.

ständigt denna väntan

Torsdagkvällar innebär mycket väntan i bilen för min del eftersom Matte håller kurs på brukshundsklubben. Det lustiga är att jag blir trött av det. Fast kanske ändå inte konstigt, jag vilar ju inte precis utan kollar in allt och alla istället. Men jag nästan helt tyst nu. Och jag vet ju att jag får komma ut när Matte är klar med sitt. Idag fick jag springa med Lennart och Bessie (Rolands lilla valp). Det var kul och skönt att springa av sig. Sedan tränade jag och Matte lite. Fast inte så länge för sedan åkte vi in om Elliot på vägen hem och lämnade en "krya på dig present" för han har haft bry med magen senaste veckan. Men Matte rapporerade att han verkade pigg. Själv fick jag vänta i bilen....

Nu ska jag sova. Det borde Matte också göra. Verkligen. Hon har slarvat på sista tiden med att lägga sig i tid. Vet inte vad jag ska göra med henne. Lägga mig i sängen och visa magen? Då kanske hon kommer forfare.


Frysen full igen

Ikväll har Matte och jag varit och hämtat nya fåglar hos viltmannen utanför Höganäs. Det var ju tur för oss att han hade fler fåglar att sälja. Vi var hemma vid tio och sedan tog det Matte drygt en timme att packa in allt. Jag var intresserad av de stora påsarna men sedan när köket bara blev helt fullt av fåglar tyckte jag nästan det var lite läskigt. Dessutom var det ju sent så jag blev trötter trots att jag hade legat i bilen och inte gjort något särskilt.

Nu ligger alla fåglarna i frysen och även klövar och märgben. Blodet väntar vi på, det ska ICA mannen ta hem. Skönt att nästan allt är återställt efter helgens sorgliga upptäckt.

Matte har kommit på att jag behöver springa väldigt mycket så jag ska cyklas och springas mer med. Det är nog sant att det behövs. Vi går ju långa rundor men jag har så himla mycket spring i benen när vi är ute, är jämt för långt fram och får vänta in Matte. Kanske bättre för oss båda om jag får rasta av mig ordentligt också.

Nä, nu måste vi lägga oss. Upp klockan fem. Rena tortyren för både mig och Matte.


Ovanligt lugn kväll

Ja, det var faktiskt en ovanligt lugn kväll. Det fanns en plan att vi kanske skulle träna med Wallander och hans Mor  men det blev avstyrt, mest för att Matte var så trött. Och det var nog bra för efter en rejäl skogsrunda och lite träning med dummiesar på fältet var hon i bättre skick. Vi har hittat ett jättebra träningsställe på fältet där det är som en rak stig där Matte kan lägga ut dummiesar och så kan man göra sök precis i närheten också. Det enda som störde var lite knott så jag var tvungen att köra runt nosen i gräset då och då men annars gick det bra. Vi tränade stoppsignal och första gången slängde jag mig ner i liggande precis som sist. Tror det har blivit kortslutning. Men sedan ropade Matte "sitt" efter visslingen och då kom jag på rätt köl med det hela igen och resterande försök gick bra. Det blev ingen lång träning, dels pga knotten och dels pga den allmäna formsvackan som Matte har men det var jätteskönt för mig att bara få springa på fältet sedan och rasta mig. I skogen får jag ju inte springa så fritt, jag måste hålla mig ganska nära Matte ändå. Men fältet är underbart.

Imorgon ska vi åka och hämta nya pippisar och klövar hos viltmannen. Hoppas det går bra, jag känner mig inte riktigt lugn förrän allt är hämtat. Jag får nog allt hänga med och kolla så att allt blir rätt.

Lite mulet

Det var träning i Lomma ikväll. Regnet hängde lite i luften och det var ganska kyligt. Dessutom var Matte lite mulen när hon kom från jobbet. Kan bero på att hon hade haft en förfärlig huvudvärk, att hon hade blivit oförtjänt utskälld av en patients fru och att hon var av med ett brev hon skulle posta och att hon dessutom trodde bensinmätaren på bilen var sönder. Nu visade det sig sedan att mätaren nog inte var sönder och brevet hittades men det visste hon inte när vi åkte och tränade. Hon var disträ och inte så glad som hon brukar och det gjorde att jag dels tog någon extra utflykt och dels försökte få igång henne att busa med mig när jag hade tagit mig en liten runda till Zappy. Jag tänkte liksom avleda henne så att hon skulle leka med mig istället för att bli sur. Det gick inget vidare fast hon satte sig ner och tog emot mig i famnen och då förstod jag att hon ändå inte var sur. Men svårt att veta för lite innan hade hon skällt ut mig helt för att jag drog i kopplet och skulle till Wallander. Okej, hennes finger råkade fastna i kopplet och det gjorde ont vilket inte alls var meningen men jag blir ju nervös av hennes hetsiga humör.

Nåväl, jag ska inte skylla ifrån mig helt, jag var allt lite full av bus ikväll. Men nästan alla momenten går utmärkt, det händer bara lite saker emellan dem ibland. Det var bara på platsliggningen jag råkade resa mig upp för det hände så roliga grejor. Det var Matte som var skyldig och som inte höll fokus på vad vi gjorde. Istället letade hon i fickorna, tog kort med telefonen mm. Men när ja reste mig gick hon bara tillbaka mig igen så det var inget gnäll. Fast jag fick straffliggning sedan när Matte kastade trasa runt mig och hoppade groda.

Nåväl, jag tyckte det var trevligt att åka och träna i alla fall och Mattes huvudvärk blev bättre så det var nog bra. Nu är det dags att krypa till kojs för imorgon väntar en ny dag.

Ranta runt i ringen

Idag var det dags för utställning på Hässleholmsgården. Bilen avgick tidigt, jag slumrade där bak tills vi var framme. Då skällde jag högljutt för att Matte inte skulle lämna mig i bilen. Kanske var onödigt för varför skulle hon springa runt i utställningsringen utan mig? Men nåväl, vi tog oss in utan besvär, inga köer eller annat och vi hittade ganska lätt till vår ring. Där fällde Matte snabbt upp min bur och så åkte jag in där. Jag försökte låta framtassarna sticke ut så att hon inte skulle kunna stänga men nej nej, hon stängde helt fräckt på tassarna. Hmpf. Fast jag såg ju ut genom nätet så det var inte så illa ändå. Fast efter en stund fick jag komma ut och sitta bredvid Matte och titta på hundarna som sprang och visades upp. Det var nog ett smart drag för när det sedan började närma sig min tur hade jag lugnat ner mig betänkligt. Matte däremot blev väldigt orolig när domaren plockade fram en mätmojäng och mätte vissa hundar. Matte tänkte att jag kanske var för stor.

Matte fixade till min päls lite med borsten och sedan var det dags.In i ringen tillsammans med de andra i min grupp. VI fick springa många varv, kanske drygt fem. Jag sprang fint,inga hopp och skutt utan bara snygg trav. Sedan kom den individuella visningen. Mätmojängen kom fram, jag stod lugnt medan jag mättes fast svansen viftade inte då. Men både före och efter, jag stod fint och viftade och snaskade godis. Domaren tittade, klämde, tittade ännu mer och sedan fick vi ett rött band (alltså ett 1a pris) och fick gå av banan. Sedan bedömdes de andra likadant fast alla mättes inte. Enligt Matte sade domaren att jag var stor men inte för stor och det kändes ju bra att höra.

Efter en stund skulle vi in igen och springa ett par rundor till. Sedan avtackades vi med en 5e plats. Kritiken är på utrikiska eftersom domaren inte var svensk men den lyder så här.

"Type and general impression - excellent. Typical high female, maximum size. Correct head, balanced neck, level topline, correct tail, well spring of ribs, sound movement and good drive".

Det var inte alls så illa säger Matte som är nöjd med dagen. Vi gjorde så gott vi kunde båda två och mer kan man ju helt enkelt inte. Det var många hundar där, trångt när vi gick och tittade lite sedan så vi blev inte så långvariga. På vägen hem provianterades märgben på City Gross. Det var mums-mums att ligga och gnaga lite.

Matte var så upptagen med mig på utställningen så hon glömde ta bilder. Men här kommer istället bilder på Jordkällaren och Lursjön.

image448

Så här ser alltså ingången till Jordkällaren ut. Det ska såklart komma gräs och andra växter där det är jord. Visst ser det spännande ut.

image452

Här håller jag ett vakande öga på min luriga Lursjö. Så ser sjön ut just nu. Den håller på att fyllas och det ska läggas stenar som döljer plasten i kanten. Tur det gick att fixa till nu när leran var så läckig. Ön är borta men återuppstår fast i flytande form så småningom.

Nu är jag trött. Har ätit en god måltid ikväll med kyckligspad, lite skinn och så mina Orijen. En skön eftermiddag och kväll har jag haft men utställningen tog på krafterna så det får bli sängen nu. Godnattis från mig.

En förskräcklig upptäckt

Alla mina fåglar, mina två kaniner, blodet, klövarna och märgbenen är förstörda. Mycket sorgligt men tyvärr sant. Låt mig berätta vad som har hänt.

Morgonen började bra med att Matte och jag sov ut. Så tog vi ut på en morgontur (menar förmiddagstur) och när vi kom tillbaka gick Matte in om garaget där frysboxen står. Hon skulle nämligen hämta märgben. Det var då katastrofen upptäcktes. Kontakten till frysen var utdragen och allt var upptinat. Matte såg mycket mycket moloken ut och så började hon ösa ut allt ur frysen för att se om något gick att räddas. Det mesta slängde hon direkt och när hon hade städat undan fick jag lukta på en del fåglar och prova att hämta en men jag ville inte gärna ta i den för det luktade inget vidare. Då åkte allt i sopen. Sorgen var total. Hur kunde detta hända undrade vi såklart.

Så kom Dagishusse förbi när han kom hem från ett ärende. Det är ju hans garage som frysen står i. Han undrade glatt om Matte hade storstädning men hon upplyste honom dystert om att nä...så var inte fallet. Allt var upptinat och förstört. Han blev helt bestört när han insåg att det var han som hade råkat dra ut fel kontakt när han skulle koppla en förlängningssladd till en pump i måndags. Sex dagar sedan, inte konstigt det hade gått åt pipan med allt. Han erbjöd sig genast att ersätta, köra och hämta nytt vilt och så. Matte var mest bekymrad över om det gick att få tag i nya fåglar så här sent på säsongen. Jag var också väldigt bekymrad ända tills Matte hittade numret till "viltmannen" som hon köpte fåglar av sist och ringde till honom. Det visade sig nämligen att han hade fåglar kvar om än i lite begränsat urval men dock. Även klövar fanns. Så nu blir det vilthämtning inom den närmaste veckan. Nytt blod är beställt från affären och nya märgben ska inköpas på City Gross. Sedan är skadan reparerad. Men olyckligt var det verkligen.

Dagishusse...vi är kanske kvitt nu. Jag menar att jag släppte ut dina grodyngel. Du släppte förvisso inte ut fåglarna men du tinade upp dem... Fast jag råkade visst trampa på dina näckrosor också för de låg så olyckligt. Ja, det har hänt mycket incidenter här på sistone. Men det går att reparera och det är huvudsaken. Nya grodyngel ska visst fiskas i veckan som kommer, nya fåglar kommer till frysen och nya näckrosor kan inköpas om de inte skulle klara sig. Det kostar bara lite kosing att återställa allt.

Imorgon bär det av till Hässleholm och utställning. Håll tassar och tummar att det går bra för mig och Matte.


Punka och tjockkorv

I morse när Matte skulle köra till jobbet upptäckte hon att det hade blivit punktering på bilen. Snabbt fick hon Dagishusse ur sängen, de kom överens om att han skulle fixa det under dagen. Men ingen berättade för mig där på morgonkvisten för alla hade så brått. Så jag blev helt förvirrad när Mattes bil stod där och när Dagishusse körde med den. Jag undrade ju om Matte hade gömt sig någonstans. Hur skulle jag kunna veta att hon lånade bil av Dagishusse? Nåväl, det var ju skönt att bilen blev fixad och snällt av Dagishusse att ordna det. För bilen behövs ju för jämnan.

Ikväll har vi träffat Wallander, hans Mor och Äldrematte. Det var en trevlig runda. Vi gick också igenom några kvarter där man inte riktigt såg de bästa sidorna av Malmö. Utanför Folkets Park fanns en dimma av spriångor i luften. Örk. Men det var en trevlig tur och Wallanders Mor bjöd på korv till oss och glass och läsk till Matte. Korven var verkligen mums-mums idag.

Imorgon är det sovmorgon. Förstår ni? Sovmorgon. Ljuva ord. Natti-natti.

Träningskväll

Igår var det träningskväll i Lomma. Jag fick vänta i bilen medan Matte hade sina adepter tillsammans med Åse och Karin. Jag låg med bagareluckan öppen och spanade på folk och hundar. Det var lite långtråkigt och en gång när jag hörde Matte gå förbi gav jag hals men annars höll jag tyst.

När Matte var klar med kursen så fick jag komma ur bilen och springa med Lennart (Karins hund) och Kitcha (Åses). Kitcha är en bestämd dam som inte vill leka så henne lämnade jag mest ifred. Lennart var mer springsugen och vi hade en trevlig busstund. Denna gången respekterade han också bättre att jag inte vill bli nosad i rumpan. 

Efter buset och springet så blev det lite träning för mig och Matte. Det gick faktiskt bra och nöjda åkte vi sedan hem. Det var faktiskt ljust ända till klockan var kvart i tio. Tänk så härligt det är ute nu. Bara myggen som gör min nos knutig som jag inte trivs med. Men det finns ändå ingen bättre tid än nu.  

Hjälp

Matte har blivit helt tossig med att dona och fixa med mig. Tre kvällar i rad har jag klippts, badats, klippts och knutor har rensats bort ur pälsen. Idag hade jag dessutom råkat få lite kåda i pälsen och det blev ett jädrans liv om det. Tvätt, puts, rykt. Och så knutorna bakom öronen. Suck. Jag hade inget ont av dem förrän Matte började borsta och greja där. Då gjorde det ont. Matte beklagade sig att hon inte har hållit efter öronpälsen bättre.

Jag vet inte vad det blir härnäst. Förhoppningsvis får jag paus imorgon för då är det ju Matte som håller kurs i Lomma. Men man går aldrig säker, Matte kan få riktiga ryck på kvällarna. Först tror man hon är trött men så kommer hon igång och då ligger man illa till med sin päls.

Hon säger att pysslandet inte bara är för utställningen utan att jag faktiskt ska vara fin oavsett vad men det är såklart ett ypperligt tillfälle. Jag önskar att Matte inte hade anmält mig men nu är det gjort och nu får vi ju åka. Hoppas vädret blir fint i alla fall. Och att domaren gillar robusta tjejer med mycket päls. Men om det fallerar så gillar i alla fall så många andra mig och tycker att jag ser trevlig ut, inte minst hela min flock och så mina bästisar. Det är mycket viktigare än vad domaren tycker fast Matte tycker det är roligt om jag får ett trevligt omdöme. Jaja...vi får väl se. Nu är det nattning. Matte har varit dålig med att lägga sig i tid på sistone. Typiskt vår och sommarbeteende. Men jag är i alla fall trött och ska knyta mig.

Hundtvätt

Matte tittade oroväckande mycket på min päls ur olika vinklar och så kom beskedet att jag skulle badas. Suck. Det är väl okej så länge det handlar om ryggen, benen etc men att det ska tvättas på halsen, runt öronen och nosen, det är jag inte så förtjust i för då vill jag genast skaka mig.

Badet genomfördes och det var ju minsta bekymret egentligen. Det verkliga trubblet kom när Matte skulle först föna mig och sedan lägga på täcke. Usch usch usch. Täcke mitt på våren. Jag försökte rulla av det i sängen men fick tillrättavisning och till sist somnade jag i ren utmattning. Men nu är jag vaken lite igen. Ska nog dock knyta mig. Hoppas jag kan bli av med täcket men jag befarar att det inte blir förrän imorgon bitti.

Innan badet cyklade vi en lång runda. Det var skönt att få springa sig trött.


En riktig groda...

Ja, jag har gjort en riktig groda. Det var nämligen så att alla grodyngel som Dagishusse hämtade i helgen placerades i en kräftbur och sänktes ner i vattnet. Detta i väntan på att nya dammen (min damm) ska fyllas så att de kunde flyttas över dit sedan. Men vad hände? Jo, min fiskelusta blev för överväldigande och jag baxade upp buren vid kanten, råkade göra en reva i den och så när den åkte i igen så råkade nästan alla grodynglen simma ut. Det upptäcktes sedan av Dagishusse (som var den som slängde tillbaka buren så han var ju lite medskyldig själv också). Han blev väldigt nedstämd och var inte så pratsam med mig på en stund. Men nu är det glömt och han funderar på hur han ska skaffa nya yngel. Vet inte hur pass välkommen jag är att följa med, jag ligger lågt än så länge beträffande det.

Matte suckade när hon fick höra men var inte alls förvånad. I somras fiskade jag ju upp en kräftbur som låg en bra bit ut. Jag älskar att fiska. Ofta fiskar jag vattengräs men det får jag egentligen inte heller för Dagismatte för hon är rädd att jag kanske äter av det och tydligen är det inte nyttigt.

Ikväll har det varit träning i Lomma. Det var bara jag och Wallander med Mor och Matte. Först tränade vi lydnad. Vi fick omväxlande ligga bundna. Jag gav hals till en början, tyckte det var dötrist. Men sedan blev jag tyst.

Efter lydnadsträningen övade vi lite utställningsspring och uppställning. Sedan stack vi ut i Furet, körde ett sök med dummies och övade på stoppsignal. Stoppsignal gick bra, sista gången nöjde jag mig inte med att sätta mig ner utan jag slängde mig ner på marken. Matte undrade om det var ett "spela död" trick.

Ni kan ju gissa vad som hände sedan när vi kom hem. Jo, saxen åkte fram. Lång lång tid höll Matte på och massor med päls åkte av. Ändå var det nog inte allt, vi ska ta finputs imorgon eller onsdag.


Lyckad spåravslutning

Redan strax efter klockan fem i morse gick Matte och jag upp. Fy så trötta vi var. Men morgonrutinerna stökades undan, vi tog en promenad och sedan stuvade vi in oss i bilen och for till Malmö. Helene och Wallander stod redan utanför porten och väntade. Med dem i bilen bar det av mot Kyllingahus. Det var nämligen dags för klubbtävling och avslutning av vårens spårande. Eftersom det skulle vara tävling och det var många ekipage med så startade vi redan klockan åtta.

Alla förare fick dra ett startnummer. Matte drog Per 1. Det betyder att Per var domare och att vi skulle gå först av de som han skulle ha hand om (3 stycken). Strax efter åtta körde vi ut till stället där spåren låg. Jag skyndade mig att kissa och sedan ville jag bara spåra. Eftersom jag var först så gick det ju för sig och Matte hämtade sele och lina och så gick vi mot starten. Matte blev anvisad spårstart, hon inspekterade uppsparket och så kallade hon mig till sig. Sedan började mitt jobb. Det var varmt, torrt och endast en svag doft fanns i spåret.

Spårandet gick bra. Matte var som vanligt inte övertygad om att jag hittar rätt men jag bevisade det definitivt på sista sträckan när Per stannade oss och jag kände att Matte trodde vi var helt fel. Men nej nej, det skulle bara skjutas och vi var precis rätt. Alltså...jag spårade på bra, ringade lite i ett par vinklar men resten gick utmärkt. Matte tyckte det gick bättre förra veckan men det är orättvist att jämföra för nu var det så himla varmt och torrt och då var det mycket fuktigare i luften.

Den där Per var väldigt lång men en trevlig typ tyckte både jag och Matte. Särskilt när han talade om för Matte att vi fick ett 1a pris. Ok, inget officiellt spårsprov men ett himla bra test på hur jag och Matte klarar oss i öppenklass.

När vi var klara så körde Matte tillbaka till parkeringen, lagom för att fiska upp Wallander och Helene som skulle ut till en annan domare. Väl tillbaka igen blev Matte bjuden på korv av grillmästare Ingvar. Orättvist nog fick jag ingen korv. Matte berättade att hon tänkte smugit bort med en till bilen men den var så himla varm att hon var rädd jag skulle bränna mig. Dock fick jag en korvmacka.

image444

Efter korven började domarna gå igenom de olika hundarna. Så här såg domarna ut.

image445

Han som jag hade heter Per, kallas Långe-Per och står längst till vänster.

Det visade sig att det var många hundar som det inte alls hade gått bra för. Det var tuffa förhållanden och faktum är att jag lyckades knipa en andraplacering med mitt förstapris och mina poäng. Det var jättekule tyckte jag och Matte. Hon fick ett presentkort i en jakt och fiskebutik och så fick vi ett vandringspris som är instiftat till minne av Elliots "storebror". Jätteroligt, snart sitter där en bild på oss också i boken! 

image446

Pristagare! Jag och Matte i mitten, vilket betyder en 1a och en 2a plats totalt i tävlingen. 

image447

Jag och Matte stolta och nöjda.

Man kan ju inte vara annat än nöjd med dagens bedrift.

Helene, tack för fotona! Nu måste jag natta mig, är helt slut.


Invasion på Kullaberg

Vi fick ändå upp i hyfsad tid och kom iväg också i hyfsad tid. Ändå var det redan gott om folk uppe på Kullaberg. Vi började med att hämta lite grodyngel på ett ställe där Dagishusse har hämtat förr. Genast blev det gnäll för att jag plumsade i vattnet och skrämde grodyngeln. Så känsligt då... Jag hade det skönt i alla fall...

image433

Sedan spanade jag in från ett träd som hängde ut över vattnet...

image434

Jag hade full koll på vad som hände...

image435

Och här är en bild på den vackra sjön i förmiddagsljuset...

image436

När vi var klara med fiskandet så körde vi och parkerade bilen vid starten på vår runda. Där var det gott om bilar, tyvärr. I början av rundan fick Matte bära mig över ett par övergångar med färister och stättor. Hon pusade i värmen. Jag fick springa lös lite i en hage.

image437

Det var allt full fräs på mig. Bäst att springa när man får och kan. För det mesta fick jag nämligen vara i koppel. Det var bara för att det var så mycket människor där. Dumma dom. Men en viktig orsak till koppel på en del ställen var också att det sluttade brant ner och Matte påstår att hon inte litar på att jag alltid ser var jag sätter tassarna.

Det var riktigt varmt att gå faktiskt. Vi klättrade uppför och nerför och sedan uppför igen och till sist kom vi till fikaplatsen på Håkullen efter 1½ timmes effektiv vandring. Puh vad jag var varm. Tömde nästan vattenbehållaren. Jag fick två mackor också, sedan poserade jag lite...

image438

Visst är det härlig utsikt.

image439

Jag var tvungen att uppsöka skugga också för värmen var intensiv. Dagishusse lade sin skjorta över buskarna också som extra solskydd till mig.

image440

Efter en stund bar det av igen. Vi gick genom vacker bokskog...

image441

Jag svalkade mig med lövrull innan vi nådde bilen. Längtade efter bad men inget vatten i sikte. Istället fick jag posera invid rapsfältet...

image442

På vägen hem fick jag en glass. Det var mums-mums. Väl hemma lade jag mig till ro ett bra tag för jag var trött. Men det var en trevlig dag. Lite mycket folk men inte så mycket att göra något åt. Jag tyckte Matte var lite tjatig ibland och hon tyckte jag var dragig ibland. När jag fick vara lös gick allt genast bättre. Matte sade det var tur att vi ändrade semesterplanerna för sommaren så att vi inte ska vara där. Alldeles för mycket människor och för lite frihet. Då är Bastudden mycket bättre. Tur att Matte tog rätt beslut.

Nu måste vi knyta oss. Tidig morgon imorgon för vi ska hämta Wallander och Helene redan fem i sju i Malmö. Puh. Det blir morgonspår. Jag får vila mig på eftermiddagen sedan.

Snurrigt

Det var minst sagt snurrigt när vi skulle träna lite ikväll med en dummy. Stoppsignal var temat. Matte skickade mig på en dummy, blåste i pipan, jag fortsatte springa och Matte vrålade ett nej som hördes flera kilometer bort. Ungefär som om jag har dålig hörsel... Nåväl, jag stannde i alla fall. Sedan gick det bättre. Fast när jag hade blivit stoppad några gånger så ville jag inte springa ut för jag tänkte att jag blir ändå stoppad så då väntar jag tills jag får ett vettigt besked och kan få springa ända fram med en gång. Så höll vi på, ena gången stoppades jag, andra inte. Till slut var vi snurriga båda två. Vi gjorde för mycket och tänkte för lite konstaterade Matte. Men det är fredag, hon är trött och får vara förlåten.

Imorgon ska vi till Kullaberg med Dagishusse. Favorit i repris från förra året. Det ska bli riktigt kul. Måste påminna Matte att ladda kameran så hoppas jag på några bra bilder att lägga ut imorgon.

Snart dags för sängen så att det blir ordentlig sömn, det har blivit för lite för Matte de senaste nätterna.

Matte har svårt att bestämma sig

Det är så här. I perioder är jag lite lugnare, särskilt en tid efter att jag har löpt. Då gnäller Matte över att det är dålig fart i mig. Men hon är glad att jag inte smiter. När jag blir som vanligt igen, dvs flatte med mycke fräs i, då suckar hon åt att jag tar små rundor ibland och har turbon på nästan jämt. Det går inte ihop. Hur tänker hon egentligen? Som ikväll när vi tränade efter att matte hade hållit kurs. Då fick jag komma ur bilen och vi tränade lite. Det gick jättebra och sedan skulle vi träna lite på utställningsspring. Åse kände igenom mig också när jag stod där och så sprang vi lite och ställde upp. När vi var klara blev jag så glad så jag drog iväg och hälsade på Lennart (Karins hund). Då blev Matte lite purken. Men det var ju i glädjeyra och dessutom så gick jag snällt till Matte efteråt.

Håhåjaja....hon vet visst inte riktigt hur hon vill ha det. Fast jag tror nog att hon hellre har mig med full fräs och så lite utsvävningar ibland.

Jag fick sitta och vänta länge bilen också. Först skällde jag lite men sedan var jag tyst hela tiden. Satt med luckan öppen och jag hade full koll.

Vindrutan på bilen är fixad. Det gjordes när Matte var på jobbet. Väldigt smidigt. Imorgon är det fredag. Sedan helg. Men först upp tidigt en dag till.

Ljusa kvällar om våren

Tänk så ljust det är om kvällarna nu. När vi åkte hem från Malmö vid niotiden var det ännu ljust. Hela vår stadspromenad med Wallander och Helene gick i ljusets tecken. Vi tog en lång tur ner om Ribban där korven avnjöts. Tyckte den var myket god idag, så god att matte minsann tog ett litet nyp av änden. Men sedan höll hon sig till sin dricka och sitt snask. Tur för mig det.

Matte var lite sur och gnällig på mig ikväll. Hon glömde selen, den brukar inte behövas. Men just idag hade det varit bra för visst drog jag. Ganska mycket. Det var så många intressanta dofter och saker att kolla in, allt från andra hundar till fåglar med ungar.

Vi träffade en kompis till Matte idag igen. Nästan varje gång vi är i stan träffar vi någon hon känner. Det är lite lustigt faktiskt för så många känner hon ju inte. Den här gången var det Emma. Jag har inte träffat henne så mycket för hon var utomlands när jag var liten men nu är hon hemma igen.

Imorgon ska nog vindrutan på bilen fixas. Lika bra, vi kan ju inte köra runt i en trasig Lova. Tyvärr går det inte att "gipsa" sprickan i vindrutan utan hela rutan måste bytas.

Idag kom det en påminnelse om att jag snart ska vaccineras igen. Jag blir rena nåldynan till slut.

Idag var det skön sovmorgon, imorgon är det upp tidigt som vanligt. Bäst jag masar mig i säng!


Ännu gladare nyheter

Igår var den glada nyheten att jag kom med på MH test den 31 maj. Idag är den ännu gladare nyheten att Bastudden med stor säkerhet är ledigt för invasion av mig och Wallander och medföljande Matte och Mor den 6-8 juni. Det är en fredag-söndag helg har matte förklarat för det är en helgdag på fredagen. Jag hoppas Wallander vill följa med men jag tror inte han är nödbedd. Det är nästan spikat att där är ledigt men det skulle kollas upp en gång extra för säkerhets skull.

Oj vad skoj det ska bli om vi kommer iväg. Bada busa bada busa och så mys inomhus på kvällarna. Kan det bli bättre?

Annars en lugn dag. Mattes knä är bättre och det känns skönt. Nu blir det korvrunda imorgon som tänkt. En annan bra grej är att Matte ska på kurs i Malmö imorgon och då börjar hon inte lika tidigt som vanligt . Ljuva sovmorgon.

Glada nyheter

Jag får vara med på MH test den 31 maj på Lomma BK. MH betyder Mentalbeskrivning Hund och det innebär att de ska kolla hur jag reagerar i olika situationer. Ska bli kuligt tycker både jag och Matte. Bäst jag flyttar mig från datorn så att hon kan betala in pengarna till klubben så att vi får behålla vår plats!

Bilbry och knäkrångel

Det har blivit lite krångel med vår bil. I morse när Matte kom ut så hade det lilla stenskottet utvecklats till en stor ful spricka över vindrutan. Matte blev inte glad alls. Sedan skulle hon köra och byta däck på väg till jobbet. Det gick väl bra men som hon misstänkte är det läckage i ett av däcken så nu får hon köra dit snart framöver och få det fixat. Hon kan ju inte hålla på och pumpa däcket ständigt och jämt. Rutan ska lagas på torsdag, tydligen kommer glasbytarna till Mattes jobb och fixar det där. Bra service i alla fall tyckte matte. Men trist ändå. 

En annan trist sak är att Matte har fått bry med sitt vänstra knä. Hon haltar (vilket ser lite roligt ut tycker jag men det är ju inte kul egentligen). I morse kunde hon knappt gå först men ikväll såg det lite bättre ut. Hon vet inte vad hon har gjort riktigt. Det känns instabilt och konstigt säger hon. Hoppas det går över snabbt igen för vi hade tankar på en tjockkorvstur till Malmö senare i veckan och då brukar det också bli en rejäl promenix. 

Trots Lovas små brister just nu så tog hon oss till Lomma tur/retur ikväll för träning. Det gick bra med lydnadsmomenten men så tränade vi lite stoppsignal (vi var bara retrievers) och det gick....inte fullt så bra. Vi får nog öva lite mer på det för det fungerar ibland och ibland när jag är för ivrig så bara hör jag liksom inte. Jag har bara dummyn i sikte. Matte surade lite efteråt att det inte gick bra men sedan tog hon på sig skulden. Hon måste lägga upp träningen bättre säger hon.  


Träning och bus

Både jag och Matte var rejält trötta i går kväll så det blev tidigt i säng. Därför kände vi oss ganska utvilade i morse trots att vi gick upp strax efter sju. Efter morgonbestyr, promenad och lite annat bar det av mot Lund. På en parkering mötte vi upp Wallander och Helene som kom från Malmö. Jag och Matte hoppade över till deras bil och så bar det av mot Ängshög utanför Harlösa där Wallanders syster Vira bor. Där blev det träning i olika former.

Vi började med markeringar. Det gick väl bra får man ändå säga. Fast linjetagen gick bättre enligt matte (för att jag lämnade snyggare). Så lite stoppsignalsträning och sedan var det dags för vattenapportering. Jag simmade på bra enligt matte och avlämningarna...tja...vad ska man säga, det gäller att matte är snabb....annars hinner jag skaka mig. Kanske vadarbyxorna skulle varit på ändå? Det tyckte nog Helene som blev blöt om fötterna.

Träningen gick väl överlag ganska bra. Jag var tyst förutom när matte gick tvärsöver dammen för att kasta till Vira och Funny (Berits äldre flatte). Då pep jag men det var bara för att matte försvann. Annars inga ljud från mig.

Här är lite bilder från dagens övningar:

image425
Jag väntar...

image426
Wallander väntar...

image427
Wallanders Mor har kastat sig på rygg. Ser kuligt ut.

image428
Vira i full fart.

image430
Jag på väg ut...

image431
Och in mot Matte...

På vägen hem körde vi in om Elliot för att lämna lite Tebasaker och för att se hur det var med Elliot och hans Matte. Jag fick leka med Elliot i hans trädgård medan mattarna pratade lite. Det var vädigt kul att träffa Elliot.. Vi busade, pussades, jag grävde under några stora buskar och så sprang vi såklart också.

När jag kom hem var jag helt slut så efter lite mat bara säckade jag ihop. I flera timmar sov jag innan jag vaknade av mattes muttrande. Hon var på dåligt humö för hon har tid för däckbyte imorgon och ett av sommardäcken som har legat på förvaring var på sock. Matte utgår från det värsta, dvs punktering men tydligen ska däcken på imorgon så får vi se hur det går. Om inte det är helt sumpigt imorgon för då ska det lämnas till lagning först.

Det var lite fler småsaker som gick fel och så blev matte myggstucken så hon har varit lite ur balans ikväll. Men det har inte gått ut över mig på något vis. Vi gick en runda i skogen och då blev hon lite gladare. Frisk luft och vårgrönt hjälper på sura miner.

Till sist en kvällsbild från fältet...

image432

Och så hoppas jag att alla får en god natts sömn.


Lyckat spår och Tebatur

Redan klockan sex i morse var det dags att kravla sig ur sängen. Fruktansvärt tyckte både Matte och jag. Matte hade en förfärlig huvudvärk och startade morgonen med tabletter och ett glas vatten. Jag drack min välling och vilade sedan i väntan på att Matte skulle bli klar. Sedan gick vi morgonturen och då vaknade vi båda till ganska bra. Fast när jag sedan låg i min bilbur och hörde motorljudet så somnade jag igen. Vaknade i Malmö där "spårtaxin" stannade för att hämta Wallander och hans Mor. Sedan blev det ingen mer sömn för mig, Wallander och jag var ju tvugna att pratas vid om både det ena och det andra.

När vi kom till parkeringen skulle tvåbeningarna snacka lite men ganska snabbt ändå begav vi oss ut till de spår som Matte och Helene hade valt. Jag var först ut med Matte. Det gick bra i spåret idag. Inga konstigheter, jag var bara ute en liten liten bit någon gång för att jag skulle kolla vad som hade gått där men det viktiga var ju spåret så jag återvände raskt. Föga förvånande hittade jag klöven på slutet. Jag kände vid några tillfällen att Matte misstrodde mig lite, att hon var osäker på var vi befann oss. Jag var inte det minsta osäker, att hon inte kan överlämna till mig att hitta. Hur bra är hennes näsa på en skala. Suck. Men hon säger inget och hon medger ju sina brister så det är bara att hoppas på att hon kan jobba bort den där ovanan att tro att hon vet bättre än vad jag gör i spåret.

Näste hund ut var Wallander. Det var borta länge och de verkade alla trötta när de kom tillbaka. De hade haft lite krux att hitta ut ur skogen. Wallander hade haft lite bry med färska spår från vilt som störde honom. Så kan det bli ibland. Hans Mor hade problem att ta sig fram bland alla snår. Så kan det också gå.

Det fotograferades en del under spårandet men Helene har bilderna så jag får lägga upp några senare om de blev lyckade.

Det fikades lite kort på parkeringen efter spårandet innan bilen styrdes mot Teba. Matte hittade en skuggplats till bilen och sedan försvann hon och Helene en stund. Matte kom ut och provade halsband på mig, då smet Wallander ur buren men han åkte fick en snabb returbiljett av Matte. Hon försvann igen men återkom efter en liten stund med kassar och ett stort platt paket. Kassarna innehöll mest godis och i paketet fanns en grön canvasbur. Den står uppställd här hemma nu, den är fin men jag har inte vant mig än. Men stabil och bra är den, jag kan inte välta den som jag kunde med Dogbagen (som Matte förresten sålde). 

Efter Teba bar det av till Malmö för att lämna Helene och Wallander. Idag följde vi inte med dem upp men vi åt glass på flassbutiken precis utanför Wallander. Där träffade Matte Henrietta och hennes man Marcus, de bara kom förbi när vi var vid glassbaren. Henrietta har matte känt i många år och jag har träffat henne innan också.  Matte Helene åt strutar och jag och Wallander fick italiensk vaniljglass med sked ur en bägare.  Det var verkligen mums-mums.

image423

Efter glassen bar det av hemåt fast på lite omvägar för att hämta paket och köpa märgben. Nu är min chipläsare hämtad, den måste jag ha för att få gå spårprov och även jaktprov (om det blir några sådana). Matte tyckte det kändes lite trist att köpa den men låna blev för krångligt helt enkelt. Matte har testat den på mig och mitt chip sitter där det ska och apparaten fungerar. Fler kaninskinn hämtade också på posten. Jag hoppas det blir fler dummies tillverkade framöver.

Det har varit en lugn eftermidag och kväll. Matte och jag gick runt sjön, en härlig runda. Inga skogspoliser i dag heller. Jag gick lös mest men fick badförbus i sjön för Matte tyckte där luktade så äckligt.

Det har varit en innehållsrik dag och jag är definitivt färdig för sängen. Har hört talas om träning imorgon ute hos Vira. Det vore trevligt och då måste jag vara utvilad. Men tack och lov blir det inte en lika tidig morgon som idag. Tur för mig och Matte.

Räddningsauktion

Det var svår vånda när jag förstod att matte skulle åka och lägga spår tillsammans med Wallanders Mor Helene utanför Hörby idag. Skulle jag vara på migg (förvisso alldeles utmärkta) dagis när matte lade spår och träffade mina kompisar. Men klockan två idag kom räddningen. Wallanders bil kom körande uppför grusvägen. Jag blev upphämtad av Helene, Wallander fick vänta i bilen. Jag följde mer än gärna med Helene ut till bilen för jag förstod ju vad som var i görningen. Och mycket riktigt styrdes bilen mot Hörby. Vi kom till parkeringsplatsen lite innan Matte men strax kom hon susande. 

Matte och Helene begav sig ut för att lägga spår. Jag och Wallander fick vänta i bilarna. Det var ganska tråkigt och tvåbeningarna verkade trötta när de var klara. Wallander och jag var fulla av energi men vi fick springa av oss en stund.   

image421
Fort fort fort...

image422
Dragkamp om en pinne. Mysigt.

När vi hade fått springa av oss bar det av mot Malmö. Vi hittade parkeringsplats precis utanför Wallanders port och så hängde vi med upp och hade en mysig kväll. Tvåbeningarna åt kycklig, jag fick smaka Wallanders mat och så höll såklart och och Walle igång och busade. Men till sist blev vi trötta och orkade inte mer. Det kan faktiskt hända.

Nu måste jag knyta mig. Spårning imorgon. Tack än en gång Wallander och Helene för att ni hämtade mig. Imorgon fiskar vi upp er istället utanför porten. Jag hoppas Matte är redo för spårning imorgon, hon var lite halt ikväll, tydligen var det en spång som var murken och hon åkte igenom med ena benet. Inte bra men jag hoppas hon hämtar sig över natten. Hon är ganska segt virke min Matte.


Regnigt och deppigt

Alltså...det var ledig dag för matte. Och vad hände. Jo, matte lämnade mig med Dagismatte och Dagishusse och åkte till Lomma för att instruktöra sig. Fy vad nesligt alltså. Hon åkte iväg i hundkläder, vilket alltid annars innebär att jag får åka med men inte idag. Det kvittar att hon sade att jag skulle ha tråkigt i bilen och att det tog lång tid. Jag var sur som ättika ändå och pep och gnällde. Regnet smattrade mot taket och Dagismatte var inte i form så hon vilade sig mest under förmiddagen och Dagishusse höll på med en tvåbeningssyssla som kallas Deklaration och som verkar avgrundstråkigt. Jag surade. Vid ett kom matte tillbaka och jag surade inte längre. Ut i skogen på promenad, vi utforskade nya små stigar idag. Inga skogspoliser. Kanske regnet avskräckte dem, eller så tror de inte att folk ger sig ut. Men vi gör. Lite vatten gör ingen skada. 

Efter turen vilade jag mig, var trött, det tar på krafterna att sura. Matte städade och tränade. Sedan ny tur i skogen Jag har matstrejkat ända fram tills ikväll då jag åt välling. Det var ett så svårt slag för mig att matte åkte till Lomma utan mig att jag inte kunde få ner något alls (förutom godis).

Ikväll har jag bland annat fått klorna filade. Det var helt okej faktiskt.

Imorgon ska matte jobba men sedan är det helg igen. Inte dumt alls faktiskt. Matte har lovat att hon inte ska åka någonstans utan mig i helgen och det är ju lite tröstande efter dagens sorgesång.

RSS 2.0