Busväder och matlagning

Idag har det faktiskt varit busväder. Regnet skvalade ur stuprören i förmiddags så det blev en del innevistelse men det gjorde alls inget för Dagismatte stekte lever och biffar. Jag satt troget i köket och övervakade och väntade. Och den som väntar på något gott får utdelning till slut.

I eftermiddags har vi sedan varit ute i trädgården och kollat runt en del. Fast Dagismatte har haft ont i sitt knä så det blev inte så mycket jobbat. Jag var lite svårflörtad på promenaden, tyckte det kändes konstigt att inte Knappen och Vildhusse var med. Dagismatte försökte locka med mig och det gick en bit men sedan ledsnade hon när jag inte ville och knäet bråkade. Jag hoppas hon inte tar det personligt men jag är känslig för förändringar och vill gärna ha saker och ting som de brukar vara.

När Matte kom blev det en tur runt Ekholmssjön och sedan var det mörkt. Vi hann knappt hem innan det var svårt att se. Nu ska jag vila mig. Jag har vilat mycket innan idag också, det tar faktiskt mer på krafterna att resa än vad man kan tro.


Hem kära hem

Det var uppbrottstämning idag hos Yster. Sorgligt. Lite av varje blev dock gjort och jag och Matte gick några rundor runt Hammarbyhöjden. Yster jämrade sig över att vi skulle åka. Jag följde Matte hack i häl. Vid kvart i fem bar det så av mot stationen. Vi parkerade i god tid och hann med en liten fika innan det var dags att gå till spåret. Yster följde med upp på tåget och för en kort sekund tänkte jag att hon kanske skulle åka med men ack nej. Hon har sitt i Stockholm, det är så hur gärna vi än vill ha henne med oss ner till Skåne. 

Tågresan gick bra. Det var lugnt förutom en jamande katt. En irlänsk setter åkte också med men vi satt inte bredvid varandra. Som vanligt var tåget försenat. Matte är sur över att SJ tar hutlöst betalt för biljetter och så är tågen nästan aldrig i tid. Dagismatte fick vänta en hel halvtimme på oss i Lund. Men glädjen blev stor när vi kom. Hon har nämligen varit själv hela dagen för Vildhusse är på resa till ett land som heter Ukraina. Det låter långt bort i mina öron. Dagismatte är i alla fall jätteglad åt att vi har kommit hem för hon tycker det är trist att vara ensam. Knappen blev också glad att vi kom hem. 

Efter snack och lite nattamat ska vi nu gå och lägga oss. Jag och Matte på vårt håll och Dagismatte och Knappen på sitt håll. Imorgon ska Matte till jobbet. Jag ska vara med Dagismatte och Knappen. Det ska bli skönt att vila sig lite efter resandet, det tar på krafterna. Men det har varit jätteroligt att träffa Yster och Medicinpinnen (fast hon kunde ju tyvärr inte stanna så länge). Vi känner oss alltid så välkomna hos Yster, hon gör allt för att vi ska känna oss hemma hos henne. Många tack och svansviftningar från mig och Matte!

Livet i stan

Både igår och idag har vi varit ute i skogen. Det har vi kunna göra tack vare en god vän till Yster som har lånat oss bil. Fast han har lite konstiga bilar. När vi blev hämtade på centralen i fredags var det en skåpbil. Först trodde jag att jag skulle in i skåpet men tack och lov fick jag åka fram. Lite trångt men annars helt ok. Sedan var vi igår och hälsade på vännen och lämnade skåpbilen. Det var trevligt hos honom, han gillar hundar. Jag fick lite muffins. Mums. När vi sedan skulle traska hem blev vi erbjudna sportkärran. Där fick jag bättre plats fram men enligt Matte såg det roligt ut när jag satt upp och spanade ut. Med sportåket har vi sedan varit i skogen två gånger. Igår på känt ställe, idag på ett helt nytt. Det var toppenlajbans att utforska nya vyer. Jag sprang som bara den i skogen. Det var fint väder också, en riktigt härlig höstdag. Jag var lite badsugen vid en sjö men jag fick inte hoppa i för man får tydligen inte åka sportbil när man är blöt.


Spring spring i skogen


Jag och Yster i skogen


Jag har flatteryck efter att Yster har kört igång mig.


Jag i storskogen.

Nu är det kväll. Medicinpinnen har varit här här men ska snart åka hem.Yster är på någon slags handling/ärende. Hon fnattar runt både här och där, det är inte lätt att hålla reda på henne. Jag ska vila mig och så blir det väl en liten nattrunda innan läggdags.

Det har varit sköna dagar igår idag. Mycket slappande, Matte har varit lite trött. Jag tycker det är skönt när vi tar det lugnt. Fast igår var det lite rörigt här för Matte och Yster monterade möbler och det gillar jag inte. Men nu är ordningen återställd och jag är nöjd igen.

En trevlig bekantskap

Halv åtta gick tåget till Stockholm från Lund. Dagismatte var så snäll och körde oss och följde oss till tåget och vinkade av. Det gillar jag för jag blir så orolig om hon lämnar oss redan på perrongen.

Den här gången fick jag resesällskap precis intill. Det kom en lapphund som var helt vit och lade sig bredvid. Ja, först var det lite rörigt för några andra hade tagit våra platser men de fick flytta. Men så lade vi oss till ro. Vi hälsade lite stillsamt, det var en tjej på tre år. Hon var van resenär för hon veckorpendlade med sin matte. Fast denna gången åkte henne Lillhusse med henne. De var så söta ihop. Under resan låg jag och vitlappen svans mot svans och jag hade till och med mina bakben på hennes rumpa en stund när jag låg utsträckt. Det var mysigt att ligga så nära tycker jag. Vi sov mest och även Matte slumrade lite efter att ha läst en stund. Där var en kvinna som pratade mest hela tiden och en annan som snackade i telefon högljutt men det får man helt enkelt försöka ignorera. Strax innan midnatt var vi uppe i Stockholm. Vi fick vänta en stund på Yster som hade blivit lite försenad men sedan kom hon med bil och det var ju skönt att komma snabbt hem till henne när klockan var så mycket. Det var ett kärt återseende, hon fick många pussar av mig.

Nu har Matte och jag varit ute på morgonrunda och jag har fått mat och Matte har haft frukost. Yster sover fortfarande men ska väl snart gå upp.


Vimsig packning

Imorgon bär det av till Stockholm direkt när Matte kommer från jobbet. Matte skulle packa ikväll men hon har försökt göra allt samtidigt och det blir aldrig bra. Dessutom har hon datorstrul, det är därför jag först nu har kommit åt att blogga. Matte är alltid sur som ättika när det är datorproblem. Förhoppningsvis löser allt sig. Vi åker i vilket fall. Min mat är nerpackad i alla fall, det är en viktig sak. Resten kan kvitta. Jo, kameran är med. Men Matte säger att vi inte ska ha så mycket saker med, vi ska mest umgås med Yster, lite med Pinnen och så med varandra såklart. Det blir säkert trevligt. Vi åker med sista tåget upp för kvällen så det blir förhoppningsvis lugnt så att man kan sussa lite vid Mattes fötter.

Kursavslutning

Ikväll var sista gången på jaktkursen med Gert och Kent. Vi var på det vanliga stället vid dammarna. Idag var huvudattraktionen ett sök. För min del blev det med vilt för jag fick godkänt med viltet sist. Fast idag hittade jag på en grej som inte var poppis, jag rullade mig nämligen i två krax innan jag levererade dem till Matte. Kent kom ut och morrade åt mig och efter det vågade jag mig inte på några hyss så jag hämtade snällt.
 
Resten av tiden tränade vi på lite av varje. En ny figur dök upp idag. Per hette han och var "pausfågel". Han aktiverade oss med annat medan vi väntade på att andra skulle köra söket. Det var trevligt. Oväntade störningar dök också upp i form av förrymda hästar. Malin med Zolo fick offra sig och ge sig ut på hästjakt. Zolo fick passas av Frida och Anders från Wallanders flock som var med som åskådare respektive fotograf. Hästarna fångades in men hoppade ut igen och till slut fick veterinär och polis rycka in.

Kvällen avslutades med fika och snack. Helene hade bakat kladdkaka och Gert hade köpt fikabröd. Jag tiggde och tiggde, både av Matte och Berit (Viras matte) som satt närmast. Det gav inte mycket utdelning men en liten bit vetebröd fick jag. Alltid något. Macka blev det ingen för Matte hade inte tid att fixa innan vi åkte. Hon lyckades gå tidigare från jobbet så vi hann till klockan sex när vi började.

Ja, nu är kursen slut. Det är ju synd på sätt och vis men det går inte längre på kvällarna för det är så mörkt. Och vi behöver också träna på sådant som vi har gått igenom och det får vi göra under hösten och vintern. Kanske blir det ny kurs till våren, vi får se hur det går ihop sig med Mattes jobb. Men det har varit kul och lärorikt att gå kurs och jag har stiftat bekantskap med nya trevliga fyr och tvåbeningar! Säkert blir det träningar framöver där jag träffar en del av dem även om det inte blir någon kurs framöver.

Pannlampan igång

Igår satte Matte pannlampan på laddning. Hon muttrade och hoppades på att den inte skulle behövas. Men jo, ibland är det tur att Matte är en sån planeringsidiot för det var kolsvart när vi skulle gå ut klockan sex. Inte hjälpte det att Matte drog på det och vi gick ut först tio över sex. Det var lika mörkt och det regnade lite också. Jag fick ha mitt blinkhalsband och Matte sin pannlampa. En rådjursfamilj stod precis utanför grinden men de förflyttade sig snabbt. En annan familj med någon slags djur passerade över vägen en stund senare. Full aktivitet alltså.

När Matte kom från jobbet tränade vi lite och sedan fick vi skynda oss ut på vår runda. Vi gick en timme och kom hem precis när det blev mörkt. Blä för mörkret! Fast dagen har varit trevlig. Jag har övervakat Dagismattes planering och Vildhusse har hållit på med ogräsrensning. Jag "dricker damm" och strosar runt och gnager lite ben. Inte alls illa.

Imorgon kväll är det avslutning på jaktkursen. Då blir det bråttom iväg för vi börjar redan klockan sex. Hoppas Matte kan smita lite tidigare från jobbet.

Vadarbyxor och kaniner

Idag sålde Matte vadarbyxorna som hon och Helene köpte för att jag och Wallander skulle lära oss vattenapportera. Jag begrep aldrig nyttan med dem och det var nog inte så konstigt för jag har aldrig sett Matte använda dem. Men jag har lärt mig apportera ändå. Idag avyttrades därför byxorna till en herre som skulle fiska i dem. Finfint.

Efter att byxorna hade lämnats över så körde vi och hämtade kaniner på ett ställe som Matte hade nosat upp. Jag inspekterade kaninerna när vi kom hem. De var stelfrusna och läskiga. Jag vill inte ha dem i munnen. Urk. Fast de kanske känns annorlunda när de är tinade. Vi får väl se.

Annars har det varit en lugn måndag. Imorgon ska Matte till jobbet igen. Hon är nästan helt bra i kistan så det ska nog gå fint. Till helgen åker vi till Stockholm och det ska bli skojigt att träffa Yster och Pinnen.

Starten på lydnadskarriären

Jag fattade ingenting i morse när klockan ringde kvart i sex. Var det inte söndag? Spårande gjorde vi i måndags så det kunde det inte vara dags för. Matte berättade inte riktigt vad vi skulle göra men hon sade att vi skulle till Höör. Där ligger Teba men jag kunde inte tänka mig att de hade öppet en tidig söndagsmorgon. Men nåväl tänkte jag, allt kan man inte reda ut och så somnade jag strax efter att bilen rullade iväg.

Strax innan åtta parkerades så bilen. Jag tittade ut och såg en massa andra bilar och hundar, en klubbstuga och Matte meddelade att vi var på Höörs BK. Jag fick komma ut och göra ifrån mig, sedan in i bilen och Matte försvann. En stund senare kom hon tillbaka väldigt uppjagad och tog ut mig och jag hann knappt spana in de andra hundarna innan det var dags för PLATSLIGGNING KLOCKAN KVART ÖVER ÅTTA. Vad är detta för galenskap tänkte jag medan jag snällt låg där jag skulle. Två hundar bredvid gick upp och hade lite lajbans men jag låg kvar. Matte verkade nöjd. Sedan var det tandvisning som också gick bra. Vid det laget hade jag förstått att det var en lydnadstävling vi hade "hamnat" på. Men så tidigt på dagen...

Ett gäng till hade platsliggning efter oss. Sedan plötsligt skulle vi in igen för Matte hade lyckats dra startnummer ett. När vi gick in för att visa upp våra talanger och kunskaper så sade Matte att vi skulle ha kul men jag hade lite svårt att tro henne för hon var så konstig. Nervös, ja det kan man lugnt säga. Vårt linförighetsprogram var inte en så skön syn för Matte gick hastigt, jag hann inte riktigt med och så tyckte jag alltihopa var mysko. På läggandet under gång blev det kortslutning när jag skulle lägga mig på en fläck målarfärg och jag satte mig bara. Matte blev så förvånad och lite besviken för jag brukar ju alltid lägga mig så snabbt. Men nåväl, hon deppade inte över det utan vi fortsatte. Inkallningen var långsam tyckte domaren (och det stämde) för jag tyckte fortfarande att allt var konstigt men sedan släppte det lite. Tror det var för att Matte slappnade av lite för hon var ganska säker på resten. Så alltså...vi fick fina poäng på ställande under gång, apportering, hopp och helhetsintryck.

Efteråt fick jag en massa godis. Jag var inte riktigt på lekhumör (fortfararande tidigt, klockan var inte mer än halv nio när vi var klara). Sedan blev det en stunds väntan innan resultaten på oss kom upp. 139 poäng hade vi skrapat ihop vilket gav ett 3e pris. Bara ett futtigt poäng från ett andra pris så det kniper vi förhoppningsvis nästa gång.

Matte var nöjd för nu har vi gjort vår skakiga debut och nu ska vi få rutin som det så fint heter. Matte ska sluta gå så konstigt och så ska hon lära sig att inte lägga mig på färgfläckar så kan det nog bli både det ena och det andra av oss.

Höjdpunkten på tävlingen var när jag fick en hel tjockkorv med bröd. Mums vad gott det var. Efter en del snack och påhälsning av Carina med Toss så bar det av hemåt. Matte meddelade att hon var trött och det var minsann jag också. Matte har haft lite bry med magen fortfarande men den är ändå rejält på bättringsvägen. Jag tycker att det inte var så tokigt av oss att genomföra tävlingen. Att vi sedan inte fick världens bästa poäng är inte så farligt för det tar vi igen en annan gång.

Tyvärr blev det ju inga bilder på oss när vi tävlade men det blev en fin apporteringsbild från i eftermiddags när jag hjälpte Dagismatte att dra upp bönplantor i grönsakslandet.Det har varit en lugn eftermiddag och kväll, både Matte och jag var tagna av den tidiga uppstigningen och tävlingen. Nu ska det sovas.

Höstfärger

Nu börjar hösten komma på allvar. Vi gick förbi ett träd i skogen idag som vi tyckte var så fint.


Druvorna i Vildhusses odling börjar också mogna och ska klippas ner så småningomVi spanade också in Mattes föräldrar där de satt vi den nya dammen och njöt av kvällssolen.Det har varit väldigt vackert väder idag och jag har passat på att vara ute en del. Matte har bättrat på sig också. Hon hade krångel med magen i natt, var uppe och sprang ett antal gånger men under dagen idag har hon piggat på sig allt mer. Vi hoppas att det är på returen med sjukstugan.

Sjukstuga

Jag blev väldigt förvånad när Matte kom från jobbet redan innan lunch. Naturligtvis fick hon ett varmt mottagande fast jag märkte direkt att hon inte var som vanligt. Hon var sjuker nämligen. Hon hade darrat som ett asplöv på jobbet, suttit med en filt om sig, inte kunna behålla frukosten och så blev hon "hemskickad". Hon har också blivit befriad från sin jour imorgon. Det innebär att jag får rå om henne och det är ju toppen fast ännu bättre vore det ju om hon slapp vara krasslig. Eftermiddagen och kvällen har tillbringats mycket på soffan för Matte och jag har ju fått ligga nära och hålla ett vakande öga. Men en tur i skogen blev det och efter den var Matte så trötter igen. Men jag tror hon tar sig. Hon har i alla fall fått i sig lite mat fast magen krånglar. Men nu ska vi sova och förhoppningsvis är det på returen imorgon. Som det kan bli. Jag minns när jag var så magsjuk i vintras. Det var verkligen jobbigt.

Redan igår kände jag att Matte inte mådde bra. Vi åkte och tränade ändå och det var inte så smart för Matte var på dåligt humör och skällde på mig utan anledning och det hela blev lite dystert en stund. Fast vi slutade bra ändå med apportbocken och leksak. När vi kom hem somnade Matte nästan på en gång och sov minst tolv timmar fast var ändå helt knas i morse. Nu får vi hoppas att allt snart kan återgå till det normala.

Nu ska Matte förflytta sig från soffan till sängen och bädda ner sig för natten. Jag ska ligga nära henne och vaka över henne så att hon snabbt blir frisk igen.

Bildbevis...

...från igår när vi tränade med vilt. Jag har lånat bilden från Wallanders blogg. Tycker den blev riktigt bra. Tack Frida för att du fotar så fint.


Mystisk maskin och vilthämtning

Ikväll träffades vi som går kursen vid sjöarna men så bar det av till Täckomatorp för där hade Kent redan riggat upp för kvällens träning. Det var kallt där redan när vi klev av bilen tyckte Matte som ändå hade fem lager kläder på sig. Jag frös inte men visst är det kyligt.

Idag var det först träning med Gert med en mystisk maskin som jag efter ett tag förstod skjöt iväg dummiesar. Det lät ett mellanting mellan pang och plopp när dummiesen for iväg. Jag skickades att hämta men tyckte dummyn var jättekonstig. Fast på andra och tredje försöket så hämtade jag den. Men den var inte alls lika trevlig som vanliga dummiesar (eller apportbocken för den delen som för tillfället är min favorit).

Station två var vilt som plockades upp och levererades till Matte om än med lite förfröjning. Kent jagade på mig lite en gång. Station två fick vi göra två gånger, först markeringar och sedan ett linjetag med en gömd fågel. Sammantaget gick det väl okej tyckte Matte.

Resten av tiden var det mycket väntan, lite snack och så hälsade jag på lite träningskompisar. Bara snabba noshälsningar för Matte tillät inget bus. Men jag fick en macka och det var mums mums. Och så väntade vi. Jag tycker det är roligare när man får hämta många dummiesar men denna gång fick det ju bli så här för att alla skulle kunna göra övningarna en och en.

Matte ska jobba imorgon och jag tror hon var lite ledsen över det när hon satt på sin ryggsäck. Matte är inte riktigt i form för det börjar bli höst på allvar och mörkare. Hon tycker väldigt illa om det. Första hösten med Matte tänkte jag inte så mycket på det. Jag var ännu valp och vi kände inte varandra så väl. Andra hösten märkte jag det men tänkte att det kunde vara en tillfällighet. Nu inser jag att Matte är så här på hösten. Fast vi har det väldigt mysigt ihop, vi sover hela nätterna tätt intill varandra, myser på morgnarna, myser på kvällarna innan vi somnar och så. Men Matte är hängig och jag är också lite trötter faktiskt. Det blir jag alltid när jag har löpt. Men nåväl, då passar vi väl bra ihop. Fast det gör vi väl alltid. 

Nu är det snart sängen som gäller. Matte säger att man skulle lägga sig och sätta klockan på mars månad. Fast så länge vet jag inte om jag kan hålla mig, jag tror jag behöver ut och göra ifrån mig emellanåt och lite väl hungrigt skulle det nog bli.  


Ordningen återställd

Mitt i natten hämtade Matte sina föräldrar på flytplatsen. Resan hade gått lyckligt och de var glada att komma hem igen. De fick ett glatt mottagande av mig och Knappen som fick vänta hemma för vi fick inte plats i bilen tillsammans med alla väskorna. Det var härligt att ha dem hemma igen och att allt är som vanligt. Men natten blev för stökig för mig så tidigt i morse mådde jag lite illa och fick ta en lov i trädgården. Men sedan somnade vi om igen fast telefonen väckte oss vid åttasnåret. Men vi somnade en gång till och vaknade utvilade. Vi var ju tvugna att njuta fullt ut av sista sovmorgonen. För imorgon är allt verkligen som vanligt för Matte ska till jobbet. Fast hon börjar redan planera för nästa ledighet i november innan hon slutar på det där stället hon jobbar på.

Ikväll är det jaktkurs. Bara denna och en gång till sedan är den kursen slut. Tiden går fort. Imorgon kväll blir det Lommaträning om allt går enligt planerna. Allt tillbaka i sina vanliga gängor igen. Lite synd tycker jag för jag gillar skarpt när Matte är ledig. Men jag har det ju bra nu när Dagismatte och Vildhusse är tillbaka igen från semestern och jag kan vara med dem på dagarna.


Träning vid skjutbanan

Igår träffade vi Wallander och Helene vid skjutbanan borta vid Sturup. Fast igår skjöt de inte så mycket där. Men litegrann pangade de på och då fick jag och Walle hämta markeringar i en lång uppförsbacke. Det gick bra faktiskt. Sedan fick vi hämta in fåglar och det gick inte lika bra enligt Matte. Vi sölade båda två med att komma in. Walle var nog lite snabbare än vad jag var. Men jag ville ju undersöka och kolla.

Vi avslutade med lite hö/vä skickande men då snaskade jag gräs och var trött i huvudet. Sedan fick vi springa lite på en skogsväg jag och Walle. Blev lite besviken över att Walle är så intresserad av min bakdel och så lite av min nos för jag gillar ju att pussas. Men vi sprang och lekte pjätt lite också och det gillar jag.

Sedan följde Wallander och Helene med oss hem och Matte och Helene kalasade på lasagne som Matte hade förberett innan och så kladdkaka. Jag och Wallander fick en grisknorr var. Wallander hade lite svårt att koppa av minst sagt, han ville ut mest hela tiden. Men till sist, strax innan de skulle åka hem så kom han lite till ro.

Tack för träning och trevligt besök!

Blodspår i storskogen

Jag trodde Matte hade blivit helt snurrig i planeten när väckerklockan ringde 06.00 en ledig dag. Men jodå, det stämde. Vi skulle iväg och spåra meddelade hon och tillade att hon också undrade om hon var helt snurrig som hade anmält sig när jag redan är champion och dessutom gått med på en morgontid. Klockan nio låter ju inte så tidigt men om man ska köra till Tyringe så blir det ganska tidigt i slutändan (eller starten). Men vad gör inte Matte för mig? För jag spårar gärna fastän jag redan kan titulera mig SVCH. Det vore ju trist om man inte fick spåra mer bara för att man heter så.

Nåväl, trots den tidiga morgontimmen var jag inte i sämre skick än att jag kunde inmundiga min mat som var tillpiffad med stekt grislever från igår kväll. Efter morgonrutiner och gemensam morgonpromenad med Knappen så fick han snällt stanna hemma medan jag och Matte drog iväg mot Tyringe. Där skulle vi träffa domaren Håkan Samevik.

Matte körde och körde, jag åkte och åkte och nannade en välbehövlig morgonlur. Men så några minuter i nio stannade Matte till på den angivna platsen, en informationstavla på en parkeringsplats strax innan Tyringe. Där stod redan domaren, hans aspirant och så en annan provdeltagare som skulle gå med sin hund före oss.

När vi väl hade kört ut till provplatsen (som låg mitt i storskogen kändes det som), så blev det en stunds väntan eftersom jag fick gå som hund nr 2. Matte och jag tog en promenix och det behövdes minsann för att få upp ångan för kyligt var det. Mattes spårvantar åkte på en lång stund innan det var dags att spåra. Jag tyckte det var långtråkigt att vänta och hoppade in i min bur igen. Men så kom domaren och aspiranten tillbaka (ja hunden som hade gått prov kom också med sin husse såklart men jag hann inte fråga hur det gick). Vi fräste iväg ännu längre in i skogen och parkerade vid en damm. Därifrån traskade vi ut till spårstarten.

Jag hittade spåret på en gång, tuffade på till första vinkeln som var utan problem. Andra sträckan gick som på räls, i andra vinkeln låg återgången och den kollade jag men tog sedan tredje sträckan direkt. Tredje vinkeln hade de snålat med blodet men jag hittade ändå och fjärde sträckan gick över vägen och där fastnade vi i ett buskage och Matte fick säga till mig att vänta för hon var långsam med att ta sig ut. Nåväl, vi fortsatte och sista vinkeln gick utan problem och så kom vi till sista sträckan. Där skulle domaren skjuta och det brydde jag mig inte om (fast jag tycker det låter illa och förstår inte riktigt varför de ska avbryta mitt arbete). So far so good. Men så precis på slutet snärjde vi in oss igen och jag blev lite distraherad, missade klöven och fick slå en lov innan jag kom rakt på den igen. Där rök vårt HP meddelade domaren Matte medan hon selade av mig. För han tyckte det hade gått så bra att om jag hade tagit klöven direkt hade vi fått en bokstavskombination i pris förutom en 1a. Jaja, jag tycker vi kan klara oss utan den, Matte tyckte det var en smula retligt men var nöjd ändå. Det var jag med och alla andra, även domaren och aspiranten. Jag tyckte den där Håkan var en trevlig prick och ett roligt spår hade han lagt dessutom. Matte och jag körde hemåt nöjda med vår bedrift. Matte dummade sig inte alls idag, hon höll helt tyst och bara lät mig jobba på och misstrodde mig inte att jag var fel heller. Bra jobbat Matte! Nästa gång ska jag försöka låta bli att slå lovar så att du kan få de där bokstäverna. För det blir väl fler gånger?

På vägen hem passerade vi Teba med bara några meter och det blev en snabb tur dit. Matte var nöjd över inköpen för hon hittade billiga leversnittar, godis på extrapris, tuggrullar som hon vet jag gillar och så lite annat smått och gott. En snabbtur in om Lund blev det sedan för att hitta en dragkedja till Mattes träningsväst för den har sett bättre dagar (dragkedjan alltså). Sedan hemåt för att befria Knappen. Han är lite knepig min kompis men han är duktig på att vara själv. Mycket bättre än vad jag är. Lite nedstämd var han över att ha lämnats själv länge men han blev glad igen när vi fick titta i Tebakassen och provsmaka.

Resten av dagen blev lugn med promenad, utomhusvila medan Matte målade lite. Och ikväll håller Matte på att göra blodpuddingspluttar i ugnen. Många plåtar blev det. Vi ska ge till Wallander berättade Matte och det räcker det gott till. Vi ska träffa honom och Helene imorgon, jag följde med Matte ut till frysen och hämtade fåglar. Det ska bli lajbans, jag hoppas vi får springa lite och leka också.

Vacker höstdag

Vi har varit mycket utomhus idag. Det blev ju en jättefin dag men det känns att det är höst nu. Jag märker att jag inte längre lika gärna hoppar i plurret. Jag är helt enkelt inte så varm. Matte snyftar över att solen går ner allt tidigare och går upp senare.

Det har varit en hemmadag idag. Skönt tycekr jag. Grisknorrar har förtärts utomhus, jag har kollat på Matte när hon har målat fönster och så har vi varit ute i skogen såklart. Ikväll fick jag och Knappen korv som Matte grillade i brasan och så stekte hon lever och förföriska dofter spred sig i köket.

Nä, nu tror jag bestämt vi ska krypa till kojs hela flocken, det verkar vara trötta ögon både här och där. Det kommer en ny dag imorgon.


Stadspromenad

Idag blev det stadspromenad men inte med Wallander som det brukar utan med Lotta, en kompis till Matte och hennes hund Sven, en Jack Russell på 11 år. Men pigg var han! Vi fick leka på deras gård lite först och stifta bekanstskap. Jag tycker det är lite svårt med de som är så mycket mindre än jag. Hur mycket vågar jag ta i? Men när vi sedan lekte igen efter promenaden åkte han i backen ett par gånger men han verkade inte särskilt bekymrad över det. Han var lite väl intresserad av min bakdel och jag fick säga ifrån att det inte var okej men så är det ju ibland.


Hej...


Ska vi leka?


Javisst!

Det blev fika för tvåbeningarna på Margaretapaviljongen i Pildammarna. Jag satt bredvid Matte och fick smaka rostbiff i skivor och det var smaskens kan ni tro. Sven är inte så fikavan så han pep och gnällde en del. Innan vi åkte hem sedan följde vi med upp och kollade in lägenheten (Sven har nyligen flyttat från Ystad till Malmö med sin flock). Sedan åkte vi hem till Knappen för mat och kvällspromenad. Nu är snart ännu en dag slut. Tiden går så fort. Men imorgon ska vi vara hemmavid hela dagen. Hoppas det blir fint väder!

Träning med familjen Lindeblad

Gårdagens höjdpunkt var helt klart träning med famlijen Lindeblad i Lomma. Vilket tur Wallander har, hans familj ställer verkligen upp. Det var Wallander själv såklart, hans Mor, Lillmatte Frida och Far. Den enda som saknades var Äldrematte Sara.

Vi begav oss ut i Furet för att träna apportering. Det gick strålande för min bästis Wallander. För mig gick det ganska bra fast Matte tyckte jag drattade lite med kanindumiesarna (och det gjorde jag nog) och så är jag förbaskat envis enligt Matte. Vi tränade på hemläxan från kursen, dvs höger/vänster. Så här kan det se ut...


Jag i mitten, våra medhjälpare på var sida och så Matte såklart.


På väg för att hämta...


Och så in till Matte...

Sen kan det se ut så här när Matte och jag inte riktigt är synkade.Men till slut blev det ändå som Matte hade tänkt sig...Sedan blev det lite markeringar inne bland träden och till sist ett litet sök som vi klarade galant. När träningen var avslutad fick jag och Wallander dra en liten repa och det var toppenkul för det var så länge sedan vi fick springa ihop. Sedan bar det av till bilarna och hemåt för Walles Lillmatte skulle ut på roligheter. Toppen att hans flock kunde följa med och hjälpa till tycker både jag och Matte. Hoppas det kan bli fler gånger. Och tack för bilderna!

Det går framåt

Det var med nöd och näppe jag fick iväg Matte ikväll för hon var ganska vresig men så tänkte hon att det kunde ju inte bli värre av att träna och dessutom hade vi ju lovat Wallander och Helene att komma. Sagt och gjort, halv sju var vi i Lomma. Och det gick minsann inte så illa med träningen. Det enda Matte klagade på är att vi är lite oense om hur fort man får ta apporten när den hamnar framför näsan på en. Min instinkt säger mig att jag ska greppa den direkt och Matte får ständigt påminna mig att vänta tills jag får ok. Konstig och tråkig övning det där tycker jag. Men allt annat gick ju bra så Matte var ändå på bättre humör sedan. Vi tränade lite apportering också i Furet. Både Walle och jag skötte oss finfint. Stanande när vi skulle, sprang när vi skulle och avlämnade som vi skulle. Det fanns inget att anmärka på tycker jag.

Här är några bilder som Helene tog på oss.  Många tack, det är så kul att ha fotograf med ibland.Jag fick se en skymt av Elliot också ikväll även om det bara var genom gallret på buren. Hoppas vi kan träffas snart och busa.

Nu är jag trötter igen. Jag har inga sömnproblem i alla fall. Matte har berättat om tvåbeningar som inte kan somna hur de än beter sig. Det är bara tvåbeningar som kan krångla till det så. Jag bara lägger mig och så vips har jag somnat.

Jaktkurs

Ikväll var det jaktkurs på Järavallen, gång fyra av sex. Tiden går fort. Det är höstaktigt nu. Mörkret kommer allt tidigare. Men vi hade ändå tur med vädret för det blev uppehåll trots ihärdigt regnande bara en stund innan. Jag hade ännu mer tur för Matte körde in om Satchmos i Lund på vägen och provianterade godis till mig och Knappen.

Det var en givande kväll tyckte både jag och Matte. Jag fick hälsa lite mer ordentligt på Wallander för första gången på länge. Till min besvikelse var han mest intresserad av min bakdel trots att jag var nybadad. Men han tvättade mitt vänsteröra och vi pussades lite så det var inte så illa. Vi kom i samma grupp idag. I vårt gäng var även Malin och Solo, Skott med husse Jimmy, Ellinore och hennes labbe  och så Berit och Vira. Stämningen var god och kvällen givande. Det tränades på höger/vänster hos Kent och hos Gert blev det linjetag, utsignal och lite markeringar. Gert hade synpunkter på Matte när det gäller mina avlämningar att hon trycker ner mig i tassarna när jag ska svänga runt och komma in. Istället ska jag tas emot med klang och jubel framför henne. Det kändes mycket bättre faktiskt och Matte tycker vi ska köra på den varianten i fortsättningen.

Denna gången var vi bättre rustade med fika. Där var till och med till Helene och Wallander. Jag fick en köttbullsmacka som satt finfint. Jag tyckte jag hade gjort mig förtjänt av lite extra för vi cyklade en runda innan idag utöver promenaderna.

Knappen välkomnade oss när vi kom från träningen. Han fick ju ligga själv men han verkar inte så ledsen för det. Vi fick ett grisöra var och Knappen satte en bit i halsen så Matte fick sticka ner halva armen och fiska upp biten. Han är för glupsk, det är därför det händer. Matte säger att han absolut inte får äta grisöron utan övervakning. Det får inte jag heller för en olycka kan ju hända även om man tuggar noga.

En mysig brasa sprakar i vardagsrummet och jag ska återvända dit för lite vila innan det är dags för sängen.  Mattes föräldrar ringde innan och fick lite rapport och berättade att det var varmt och skönt. Dagismatte hade visst lite kämpigt med huvudvärk men det går nog över. Det är väl resan som tog lite på krafterna när det blev så mycket väntan. De ringde mitt i natten och berättade att allt hade gått vägen och de var framme men det tar ju lite tid att hämta sig. Det vet jag efter våra Stockholmsturer. Dagen efter är jag riktigt trötter. Borta bra men hemma bäst, så är det ju.


Opp o ner, ner o opp...

...grisen gol i granens topp.

Ja, ungefär så har den här dagen varit. Opp o ner tycker jag.  Mattes föräldrar skulle iväg till flyget tidigt i morse. Vi masade oss trötta ur sängen men fick besked efter en stund att planet var försenat till elvatiden. Då gick vi och vilade oss igen. Senare på förmiddagen kom besked att planet var försenat till klockan sex ikväll. Nu är det ju sådan tur att Mattes föräldrar bor nära flygplatsen så de kunde vara i hemmets lugna vrå och vänta. Men jag och Knappen tyckte det var knepigt ändå med allt. Ännu konstigare kändes det att följa med till Mattes jobb. Hon hade fel kläder på sig, fel väska, jag brukar aldrig få följa med när hon ser ut så. Men jodå, idag fick jag för egentligen jobbade hon ju inte, alltså hon skulle inte ta emot sjuklingar. Bara sitta och skriva och snacka med folk.

Det var trevligt att följa med men jag måste ändå säga att mitt dagis är ett mycket trevligare ställe att vara på än Mattes jobb. Alla där var väldigt snälla mot mig och hälsade så glatt på mig (jag var omtumlad av alla nya ansikten och var nog lite reserverad). Jag fick till och med följa med in till Mattes chef där jag låg och somnade på golvet medan de pratade. Men det bästa var nog ändå att Matte köpte kycklinghjärtan till halva priset på Willys

Långt om länge kom Mattes föräldrar iväg på sin resa.  Jag tror inte planet lyfte förrän åtta men vid halv sex avlevererades de på flygplatsen. Jag och Matte gick en promenad i närheten av skjutbanan. Jag tycker det låter så illa men Matte bryr sig ju inte så vad ska jag säga. Jag fick hämta några dummiesar också men vi har inte varit så duktiga med att träna i veckan som har gått. Men vi är ganska glada trots det.

Ikväll blev det gemensam promenad för mig och Knappen tillsammans med Matte. Eller egentligen hade jag redan fått min kvällspromenad vid skjutbanan men jag fick en till och det är ju aldrig fel. Sedan blev jag badad. Inte fullt så kul men det behövdes väl kan jag tänka. Faktum är att jag glämde bort att jag var blöt och lite purken för Matte började steka kycklinghjärtan och biffar och köttbullar. Knappen och jag fick dela på en liten biff och det satt fint. Nu är jag faktiskt färdig för sängen för man blir trött av dagar när ingenting är som vanligt. Matte sitter väl uppe en bra stund till kan jag tro.

Fullt upp

I morse fick vår bil åka till verkstan. Lova vill nämligen inte starta som hon ska alltid. I fredags kväll var det med nöd och näppe hon gick igång när Matte skulle hem från jouren. I lördags lånade hon bil. Idag var det därför bara att köra ner till verkstan. Startmotorn ska bytas. Det låter dyrt och besvärligt tycker jag. Men det finns inget val.

Innan bilen åkte på reparation så hann Matte och jag ut i skogen och gå ett spår som Matte var ute och fixade till igår. Det gick riktigt bra fast jag var riktigt trött i slutet. Jag snurrade några varv här och där men tuffade på bitvis också. Matte var riktigt nöjd. Det var inte helt enkelt. Mycket skräp och högt gräs på långs sträckor och så två diken och ganska långt spår. Det var härligt att få använda näsan ordentligt.

Tidigt ikväll var vi i Svedala för att träna lite på brukshundsklubben där. Jag var inte riktigt på topp, lite trött faktiskt och ingen vidae fart så vi lekte ganska mycket och då piggnade jag ju till lite. Där var en annan hund också alldeles i närheten men jag smet inte trots att hunden och husse verkade ha jättekul med pipbollsbus och allt. Så det var väl inte så tokigt.

För en stund sedan fick jag pälsen ansad. Det är ju inte vidare roligt men Matte lovade att jag skulle få en muffins när vi var klara (hon bakade innan idag) och då höll jag mig ganska lugn och medgörlig. Muffinsen satt fint sedan när vi var klara.

Krångel med kistan

Vid tresnåret i natt behövde jag absolut gå ut. Som tur var vaknade Matte. Först tyckte hon jag skulle lägga mig igen (jag stod vid dörren och ville gå ut) men så förstod hon att det inte var förhandlingsbart. Ajaj vad jag hade ont i kistan. Jag satt ute en stund i den ljumma natten och så lugnande det ner sig så att vi kunde lägga oss igen. I morse var jag trött på promenaden och så kräktes jag också. Men sen framåt förmiddagen fick jag en leverpastejmacka och sedan gick det på rätt håll. Jag åt försenad frukost vid lunchtid och sedan piggande jag till efterhand. Men det har varit en ganska lugn dag. Inte så mycket träning och inga långpromenader. Nu känner jag mig bra igen fast jag är lite trötter så jag ska gå och knyta mig nu.

Tjoho!

Nu har Matte jobbat sin sista dag på ett tag. I tolv dagar ska hon vara ledig. Hurra hurra hurra. Fast på tisdag ska jag få följa med till hennes jobb en stund för hon har en sak hon måste fixa tillsammans med en annan där och det är så viktigt att hon får åka dit fastän hon är ledig. Men så tar hon mig med och det är ju kuligt.

Ja, jag var lite purken i morse när hon lämnade mig för jag tyckte att vi knappt hade hunnit ses. Men när hon kom hem blev jag desto gladare och det hade ju inte direkt gått någon nöd på mig under dagen. Det blev en riktig långtur på kvällen, nästan två timmar var vi ute i skogen och gick. Lite träning med dummiesar blev det också innan vi gick ut.

Ikväll har det varit korvgrillning med Mattes föräldrar och det är en väldigt sympatisk historia för jag och Knappen får alltid en korv var som Matte ger oss. Den ligger fint i magen sedan och ger en väldigt bra sömn.

Imorgon ska vi inget speciellt. Det ska vara träning hos Berit och Vira men vi avstår för där är många killar och deras mattar är rädda att de blir lite kollriga i huvudet om de träffar mig. Matte ska bada mig imorgon har hon sagt. Jag trodde jag skulle få leka med Wallander i veckan som kommer men det verkar fortsatt snålt. Suck. Vad har man gjort för ont för att behandlas så här? Men jag kan ju trösta mig med att vi får sovmorgon istället för att åka iväg i ottan imorgon och det gillar jag. Fy för att gå upp tidigt. Jag hoppas det blir många sköna morgnar i veckan som kommer. Fast tisdag ska vi upp tidigt och vinka av Mattes föräldrar som flyger till sol och värme. Vilken tur att de ska åka iväg en vecka så att Matte var tvungen att ta ledigt från jobb för att ta hand om mig och Knappen.

Trädgårdshjälp

Idag var en lång dag utan Matte för hon jobbade ända till tio. Men jag har haft så trevligt med Dagismatte i grönsakslandet. Jag har hjälpt till att gräva upp bönor och potatis och det har jag gjort med bravur enligt Dagismatte. Jag har också tiggt kex, ätit rester av köttmåltid, gått på promenad och annat trevligt. Såklart har jag väntat på Matte också men jag kan ju inte vänta hela tiden, då går jag miste om roliga aktiviter.

Nu ska vi sova och imorgon ska Matte till jobbet igen men det blir inte fullt så tidigt som vanligt.

Städkväll

Vi kom till Lomma för att träna men där var det städkväll så vi fick först hjälpa till en stund. Matte rensade först ogräs och jag satt bredvid och hade dödligt tråkigt. Men sedan räddade Zicos matte oss från det och vi hjälpte henne att plocka pinnar istället. Det är mer vår melodi, det kan vi hemifrån.

I alla fall var jag bra träningssugen när vi väl kom igång och det hela gick väl ganska bra. Vi kanske höll på lite väl länge med att gå fint konsterade Matte. Lite finputs finns kvar säger Matte men hon tycker det går framåt.

Imorgon kväll blir det ingen träning alls för Matte jobbar och jag är med Dagismatte och Vildhusse. Han har själv kommit på namnet efter många om och men och Matte har godkänt det. Han nöjde sig inte med något av alla fina förslag som kom. Nä, han är lite besvärlig ibland. Men Vildhusse tyckte vi var ganska bra. Han är ju rätt så vild och tossig av sig med alla sina idéer och projekt (fråga Dagismatte som suckar ibland). Och så är jag ju Vildhunden. Ja, nu får det vara så. Fast jag tycker fortfarande att Wallanders förslag var himla bra så han får ett litet pris ändå när vi ses nästa gång.

Nä, nu får vi allt lägga oss. Matte ska hålla igång från tidig morgon till sen kväll. Jag får se till att få henne i säng. Men nästa vecka...tänk vilken lyx.

Blixtar och dunder...

...men inga magiska under.

Ikväll var det jaktkurs på Järavallen. Matte kom som en tornado från jobbet och hämtade mig och så tjoff in i bilen så var vi på väg. Vi kom nästan i tid till klockan sex (vi började tidigare än innan eftersom det blir mörkt så snabbt). Denna gång delades vi upp direkt. Vi började hos Gert med linjetag. Det gick bra förutom att Matte gjorde det för svårt för mig en gång så att jag inte såg när hon lade ut dummyn och jag hade ingen hjälp av vind eller att vi var på stig så jag kom "ur kurs" och fick kallas tillbaka. Men men, förutom det gick resten bra. Jag var piggare idag noterade Matte. Nu kan hon inte klaga på att jag är slö längre. Men det är ju sällan tvåbeningarna kan bestämma sig för hur de vill ha saker och ting. Fast jag tror ändå Matte gillar bättre när jag är pigg och vill jobba.

I pausen var det väldigt torftigt, det enda jag fick var vatten. Nu var det inte så att Matte missunnade mig fikat men hon hann inte fixa något, faktum är att hon inte ens hann äta själv så det kurrade väldigt i hennes mage.

Hos Kent fick vi träna på stoppsignal under inkallning och så "ut" signal. Det fungerade faktiskt riktigt bra. Lite långsam var jag på stoppsignalen men jag har aldrig blivit stoppad på väg mot Matte så det kändes lite ovant. En sak som Kent sade som är bra är att Matte inte ska daska till mig som hon kan göra ibland när hon tycker att jag gör något fånigt. Det är ju inte så att det gör ont direkt men Kent menade att så får man inte göra på jaktprov. Han har helt rätt. Matte har lovat att bättra sig.

När vi höll på hos Kent började det åska och regna så vi fick dra oss mot bilarna. Åskan gick dock snabbt över. Efter en liten stund kom de som hade varit hos Gert sist, bland annat Wallander och hans Mor och Lillmatte. När Helene hörde att Matte inte hade fått mat i sig sedan lunch så erbjöd hon mycket generöst att bjuda Matte på mat på Mc Donalds. Matte kunde ju inte annat än tacka ja. Nu blev det inte Mc Donalds utan Max för de körde lite fel men Matte sade att maten smakade utmärkt ändå. Jag fick vänta i bilen och regnet vräkte ner så man var ju glad att ha tak över huvudet.

Nu är jag jättetrött. Det tar på krafterna att vara på kurs. Jag får nog allt gå och knyta mig.

En helt vanlig tisdag

Idag har det varit en helt vanlig tisdag. Det innebär att Matte åker till jobbet vid sju och då törnar jag in tillsammans med Dagismatte. Framåt förmiddagen blir det sedan mat med Knappen. Idag stekte Dagismatte lever som Matte hade lämnat. Det var mums-mums. Sedan blev det promenad. Eftermiddagen har också flutit på ungefär som vanligt och så kom Matte från jobb precis när hon ska komma. Sedan blev det långrunda i skogen och efter det lite träning, fast inte alls länge. Det gick väl bra på så vis att jag tyckte det var väldigt kul och det är väl huvudsaken. Sen kan ju inte allt bli perfekt alltid.

Jag har ett litet bekymmer, ni måste hjälpa mig att hitta på ett annat namn till Dagishusse för han gillar inte att kallas så. Han tycker att dagis låter opersonligt. Han förslog Husse rätt och slätt men Matte säger nej. Jag har ingen husse säger hon, för hon är ensamstående förälder. Så vad ska han kallas? Den som kommer på ett bra namn får en belöning. Vem bestämmer vad som är bra? Ja, det får väl bli den som det handlar om. Han får se vad han kan tänka sig att kallas helt enkelt. Dagismatte verkar inte ha några invändningar mot sitt namn så det får vara kvar.

Imorgon kväll är det jaktkurs på Järavallen. Äntligen får man träffa lite kompisar fast det blir väl snålt med närkontakten kan jag tro.

Ledig måndag men fullt upp

Dagen började bra med långsovning och gull. Säkert en timme låg Matte och jag och myste och pratade och halvsov i sängen. Sedan kom vi igång så småningom med mat, promenad och annat nödvändigt. Efter det lagade Matte den bruna biabädden för den hade gått sönder i sömmarna på två ställen. Matte svor över kontaktlimmet som fastnade på fingrarna men bädden blev lagad och håller förhoppningsvis lite till innan den får bytas ut.

Efter att Matte hade tränat lite styrketräning med sina vikter (jag gillar dem inte för jag kom ivägen för skivstången en gång och fick mig en tjong) så tränade vi lite tillsammans. Några markeringar, varav en blev misslyckad för att jag inte såg vad Matte gjorde. Sedan kom herr And fram och det gick riktigt prima. Jag var snabb att hämta honom och höll hela vägen till Matte. Även när herr And hamnade i vatten gick det bra. Jag tycker det är så äckligt att inte få skaka sig och så ska man sitta ner också. Örk. Men allt för att göra Matte glader. Jag skakar mig så fort hon har tagit det jag har i munnen och det tycker hon är helt ok. Fattar inte riktigt men man kan ju inte hänga med på alla tvåbeningsresonnemang. 

Ikväll bar det av till Lomma en sväng för lite lydnadsträning. Där var gott om bilar och folk, det var nämligen kursstart. Jag fick syn på Elliot och skrek av glädje men tyvärr åkte han in i buren innan vi hann säga hej ordentligt så jag fick pussa på honom genom gallret. Han och Matte Ann skulle börja tävlingslydnadskurs idag. Kul, hoppas det gick bra för dem! Vi lämnade även lite fåglar till Carina och Toss som också var i Lomma ikväll. Men jag fick inte prata med Toss heller. Det är så trist nuförtiden. Jag längtar tills löperiet är över. Matte säger att det är klart till helgen och då ska jag badas sedan är det fritt fram igen för lek. 

Imorgon och resten av veckan är det jobb jobb jobb för Matte. Även fredag kväll och lördag. Stön. Jag tycker hon jobbar för mycket. Hon instämmer och säger att fler sovmorgnar med mig vore toppen. Men nu är det som det är. Ledighet blir det efter lördag för då ska ju Matte vara ledig när Dagismatte och Dagishusse åker på semester. Det blir härligt!

Matte har förresten bokat tågbiljett till Stockholm. Vi ska hälsa på där i slutet av september. Tänk att det redan är september. Den förste idag. Tiden går så fort. Matte är ledsen för att det går mot vinter, hon tycker det känns så tungt. Jag får försöka pigga upp henne.

 


RSS 2.0