Lakritshörnan

Nu har Lakrits kommit hem till Solgläntan eller hur man nu ska se det. Jag har i alla fall gjort en egen hörna till henne. För vilken plats skulle vara hennes om inte på godisbyrån?
 
 
Jag köpte en digital fotoram igår och ägnade en del av natten åt att lägga in bilder. Det blev trevligare än att bara ha ett kort. Nu kan man utan problem fastna där och titta på roliga bilder en stund.
 
Det finns hur många roliga, charmiga och vackra bilder som helst. Inte för att fotografen är särskilt duktig. Och svarta hundar är svårt. Många bilder är inte så bra men väldigt roliga och det finns så många fina minnen omkring dem.
 
Fast när jag bytte upp mig till en bra kamera blev det lite lättare att fota svarta hundar. Den här är nog min favoritbild ändå. Eller åtminstone en av favoriterna.
 
 
Det är fortfarande jobbigt att vara hemma. Oftast blir jag bara ledsen och arg på alltihopa, på huset, på skogen, på att Lakrits inte finns, att jag är ensam kvar. Men ibland går det hyfsat. Det finns inga bra dagar men mindre dåliga. Så brukar det inte vara, jag brukade inte tycka att det fanns dåliga dagar när Lakrits fanns. För i och med att jag hade henne så var det egentligen inget att bråka om. Det var bra.
 
Igår orkade jag inte gå en runda som jag har gått innan så jag tog Voffsan och åkte till The Lodge och så gick vi en tur uppe på åsen. Jag har aldrig varit där och inte Voffsan heller så vi hade fullt upp med att se oss omkring. Utsikten kan man inte klaga på.
 

Voffsan lärde sig när hon var liten att det lönar sig att hoppa upp på bord. Det gör det faktiskt fortfarande. Så hon fortsätter.
 
Igår precis innan det blev mörkt träffade vi Ann och Elliot i Bokskogen. Inget folk en sen fredag eftermiddag. Och det blev ju rätt mörkt innan vi var tillbaka. Och det var väldigt blött och lerigt. Voffsan har inga skrupler att trava rakt igenom den allra värsta geggan och gärna ett par gånger extra. Så det blev bad. En riktig liten lortgris. Jag är van vid att det badas i tid och otid men inte gyttjebad.
Alla små vardagsgrejor är så konstigt att göra utan Lakrits. Varenda liten skitsak. Det är så jobbigt och jag blir trött fastän jag egentligen inte har gjort så mycket alls för att ingenting fungerar som det ska.
 
Men garnet är på plats hos en kvinna som ska sticka en kofta. Efter att ha träffat på flera som var så gräsligt negativa så var jag lite uppgiven. Det gick inte och om det gick blev det inte bra och det var en dålig idé och jag skulle nog sticka en mössa. En jäkla lång mössa det hade blivit. Men så hittade vi en duktig kvinna som är sömmerska på jobbet men stickar en massa när hon är ledig som tyckte det var ett utmanande och roligt uppdrag. Mönstret är utsett, garnet är hos henne. Men hon vill inte sticka på tid så det får bli när det blir. Det gör inget. Även om jag gärna vill ha koftan så fort som möjligt så ska det ju bli så bra som möjligt också!
Snart läggdags för en Lakristskorpa. Jag var bättre på att komma i säng när jag hade henne. Nu är det ingen ordning på någonting.
 

Du är hemma nu

Igår hämtade jag urnan. Jag visste att det skulle vara jobbigt. När de ringde ville jag bara hämta dig så fort som möjligt. Samtidigt ville jag inte för då blev det så definitivt att jag aldrig kan få dig tillbaka.
 
Så konstigt det känns att det blev så lite kvar. Du var ju trots allt ganska stor. Urnan är fin i mässing med tassar på. Det blir svårt att gräva ner den. Men en dag blir det väl så. Det får ta tid. Du är hos mig igen på sätt och vis i alla fall. Jag vill ha dig tillbaka men det går inte. Det som finns att få tillbaka har jag fått nu.
 
Du gav mig allt du hade att ge. Du var det finaste jag någonsin har haft i mitt liv. Livet tillsammans blev som en magisk väv. Visst kunde det vara besvärligt ibland men mest hade vi roligt, tittade på varandra och skrattet bubblade fram. Vi sov tillsammans, vaknade på morgonen, låg och myste i sängen. Gick upp och åt frukost ihop, var ute och gick, när jag jobbade lämnade jag dig på dagis, du hade det bra men framåt halv fem började du vänta. Du lade fram olika plyschdjur som du skulle ha när jag kom. Jag körde från jobbet, längtade, blev glad när jag tänkte på dig oavsett hur dagen hade varit. Ville köra fort för att komma till dig. Alltid bråttom till dagis. Du tog emot mig med lika stor glädje varje gång. Vi åkte hem, gick ut, åt mat, eldade brasa, myste i soffan, så småningom somnade vi alldeles nära varandra.
 
Nu är det sova, äta, jobba, träna, gå ut, sakna och sen går det om igen. Fattigare. Gråare. Kantigare. Ingen som väntar. Ingen att skynda sig till. Jag tittade inte ens på klockan förrän jag gick från jobbet idag. Kvart i sex. Så sen var jag nästan aldrig med dig. Men vad spelar det för roll nu hur dags jag kommer iväg. Dagarna bara går. Imorgon är det två veckor utan dig. Det känns som två år. Ett år för varje vecka. Jag börjar fungera i huvudet igen men livet blir aldrig detsamma. Någon gång blir det okej igen men jag kommer alltid att sakna dig. Det var så många småsaker och vardagsögonblick som var just du. Överallt. Jag älskade med dig med varenda liten cell. Människor är bra att ha i sitt liv men det finns inget som är som hund, som är som du var för mig.
 
Imorgon ska jag träffa en kvinna som kanske kan tänka sig att sticka ditt garn. Voffsans matte har nosat upp. Hoppas.
 
Igår var jag på Revinge med Voffsan och träffade Lykke och Helene. Jag känner mig taskig på ett vis när jag är ute utan dig. Men samtidigt hade du inte velat att jag skulle sitta hemma själv. Du ville alltid göra mig glad. Och det gjorde du!
 
Det var krig på Revinge. Ja inte precis där vi gick men på andra sidan vägen, mot regementet. Dom sköt en slags lysraketer och dom drev ju i vinden så några landade precis nära oss. Du hade ogillat det starkt. Dessutom sköts det vilt även om det bara hördes på håll.
 
Jag blir inte klok på om du finns med mig eller inte. Jag tror ju inte på något som helst liv efter detta. Jag tycker bara det skulle vara otäckt. Samtidigt vill jag ha dig hos mig. Jag vill att du finns runtomkring mig när jag är hemma, när jag är ute i skogen, när jag är på ställen där vi har varit. Det är väl upp till mig antar jag att hitta rätt. Hitta det som är rätt för mig. Minnena finns kvar i alla fall även om dom nu mest gör ont. Jag blir ledsen när jag tittar på bilder. Saknar dig så. Jag kunde kanske haft kvar dig en liten stund till  hos mig. Men jag visste inte hur länge och hur det skulle gå. Jag tror det rörde sig om dagar bara. Jag kommer ju aldrig att få veta men dels gick det så fort. Livet rann ur dig som sand mellan fingrarna. Dels kände jag det på mig på ett sätt som inte går att förklara. Precis som jag kände att du var sjuk innan jag visste.
 
Det är kväll nu. Sovdags för dig. God natt min älskade.

Försöker fylla tomheten

Jobba, träna, försöka fördriva tid med småprojekt, äta, sova. Det sistnämnda går ju sådär utan sängvärmare och med noll i mysfaktor. Jobba går okej men jag blir jättetrött. Vara hemma går sådär. Funkar så länge jag är igång som en duracellkanin men det orkar man ju inte hur länge som helst. Fastnar i soffan ibland, då är det så rysligt tomt och ensamt. Jag hör skall ibland som inte finns mer, hör tassljud och framför allt tror jag du vänder dig inne i sängen. Jag kan bara slå en snabb blick på den än så länge, inte ligga i den. Men jag har lämnat soffan och sover i "vår" säng i Dörröd. Även där så tomt. Jag sov aldrig utan dig en enda natt. 

Voffsan var med hemma idag. Hon letar efter dig. Elliot sörjer. Ja hans matte med...och andra mattar och hussar och hundvänner. 

Jag har börjar jobba på det där med garnet lite. Fått stickat en provbit. Den blev över förväntan eftersom en tant i en stickaffär menade att det inte blev bra och kanske inte gick alls. Olyckskorp!!! 

Klapp och kli från till dig min älskade. Jag saknar dig så. 

Du fattas mig

Det har varit en konstig helg. Igår var jag hemma ett tag. Jag var ute och sprang en runda och sedan tränade jag en stund hemma också. Musik på för att dränka tystnaden. Den är så påtaglig i det som var vårt hem. Samtidigt hör jag dig skälla. Jag tycker jag hör dig i sovrummet när du vänder dig i sängen men där är ingen. 

Det blev också en tur med Ann och Elliot på Revinge igår. Voffsan och Elliot har båda förlorat sin enda och bästa nära vän så de försöker hålla tillgodo med varandra. Igår vågade Voffsan sig på att leka lite med honom. 

Idag har jag städat garage, tvättat bilar, gått med Voffsa. Sista turen blev det så väldigt jobbigt, jag råkade gå den runda vi ofta gick på kvällen. Varje steg var så tungt utan dig. Du fattas mig något fruktansvärt. 


Armbandet jag fick av Helene. Det sitter på natt som dag. 

Jag har så svårt för att somna utan dig och när jag vaknar på natten är det så tomt. Var ska jag göra av benen är de inte behöver trassla sig runt dig? Var är du när jag vill dra fingrarna genom din päls? Var blir man av när det aldrig går att få det man önskar? Jag vill ha dig tillbaka. Det får jag aldrig. Aldrig. 


Lakritsgarnet

Idag kom Lakritsgarnet på posten. Nu har jag nästan 1,5 kg. Det borde väl räcka till en kofta. 


Annars har det varit både bra och dåligt idag. Känns okej med jobbet att komma igång men fortfarande jättejobbigt att vara hemma. Så tomt. Hemma och nätterna är värst. 

Längtar tills Lakritskoftan är klar. Då flyttar jag in i den. En liten skärva av min älskade vän. 

Ingen vardag utan dig

Det är så svårt att hitta rutiner. Du var ju min vardag. Innan du kom in i mitt liv så blev det som det blev med mat, sömn, träning på konstiga tider etc. Så släpade jag mig upp halvdöd till skolan. Med dig blev det ju ordning! Det svåra nu är att hitta vidare. 

Idag har jag varit på jobbet en stund. Konstigt. Jag saknar dig hela tiden var jag än är men jag behöver något som jag är tvungen att tänka på en stund.
 
Efter jobbet gick jag och Voffsan den långa rundan upp mot Kullatorpet och sedan bort mot fälten och upp över den branta backen tillbaka. Ja du vet ju precis. Det var en kall och ganska klar eftermiddag med bara svag vind. På den lilla byvägen här utanför är det glashalt. Voffsan får gå i koppel där för bilarna kör för fort för att våga chansa. Men uppe i skogen sprang hon lös såklart. Hon tycker livet har blivit mer kravfyllt sedan du försvann. Innan hängde hon ju mest med när du och jag var ute. Nu kommer hon inte undan med någonting alls säger hon. Ja, så saknar hon dig såklart. Ni hade många trevliga grävprojekt ihop och en del annat bus också för den delen. Och en massa mys. Ibland var hon jobbig tyckte du men du försvarade henne när det behövdes. 
 
 
En trött vintersol över fälten där du spårade en del.
 
 
Vintertunnel. Det är vackert men så tomt utan dig.
 
 
Snörök över fälten ut mot vägen.
 
Ikväll åkte jag sedan till Malmö och träffade dina kompisar, Wallander och GW. Och Henene såklart! Jag parkerade vid teatern (j-a städer med folk som ska på nöjen och kör som om en p-plats gällde livet). Det var så eländigt tomt att gå utan dig både till och från deras lägenhet men vi tänkte att det blev lättare för Wallander då. Ja, han tyckte det var konstigt ändå och någon korv blev det inte men han fick lite blodpudding av mig. Jag försökte lära honom att ta godiset lite snyggt utan att det syntes men nä.... Det kunde bara du när du satte nosen i min vänsterhand. Först buffade du, sedan tog du mina fingertoppar väldigt försiktigt i munnen och när du sedan fick en godis (vilket ju ofta var fallet) så sög du liksom den i dig!
 
Jag fick ett jättefint armband med texten LAKRITS av Helene. Bild kommer en annan dag, jag för trött nu. Det blev lite mycket på en och samma dag. 
 
Jag tänker på dig hela tiden.
 
God natt min älskade.
 
 
 
 

Hemma i Lakritsskogen

Jag har varit hemma idag.
 
Jag gick vår runda runt sjön och var nästan på väg att börja trampa ut ett spår till dig på ditt fält. Men nu är det mest jag som försöker spåra dig överallt.
 
 
 
Jag tittade till ditt badställe.
 
 
Någon hade gjort vid den lilla bron över bäcken efter grillplatsen. Där du brukade ta ett extra stort skutt för du tyckte inte om när det var mellanrum mellan brädorna.
 
Du är så närvarande i huset. Överallt finns saker som påminner om vårt liv ihop. Om jag blundade och sträckte ut handen åt höger borde jag kunna röra vid dig i soffan, stryka handen längs sidan på dig.
 
 
Finaste tulpanerna som Renée skickade med blomsterbud, bilden på dig med pinne i full fart som jag fick av Ann i julklapp (tecknad av Ursula Wilby) och "Mini-Lakkan" som bär pinnar som Wallander, Beck och Helene gav till mig för flera år sedan.
 
Det är många kubikmeter ved du har burit hem genom åren, älskling. Dom brinner fint nu när dom är torra.
 
/Matte
 

Det känns som ett år utan dig...

...men det är inte mer än fem dagar. 
Det är mycket värre än jag kunde föreställa mig när jag oroade mig för att du en dag skulle lämna mig. Varje dag och varje natt är så lång. Jag kan inte göra något för att få tiden att gå, orkar inte, har svårt för att tänka.

Saknar dig min älskade. 

En jobbig dag

Redan på morgonen kändes det som en jättetung dag. Det är så tomt att jag håller på att bli tokig. Och då är jag ändå inte ens hemma.
 
Vi träffade Ann & Elliot idag. Voffsan var med och det var bättre än inget sa Elliot men det var så konstigt. Även Voffsan tycker det är jobbigt stundtals. Hon hade kringlat ihop sig i en liten hörna i den stora Lakritsburen när jag tittade till henne efter att jag kom tillbaka från ett ärende. Hon brukar ju ha sällskap av en stor svart kompis som nu inte finns där.
 
Det har kommit snö och världen är vit, åtminstone här i skogen.
 
 
Vi går våra rundor. Här är stora stenen, där brukade Lakrits alltid få fnatt och så sprang hon och Voffsan runt runt.
 
 
 
Jag tycker inte om snö men jag vet att Lakrits hade rullat sig i snön och tyckt det var roligt.
 
Jag var och hämtade ett paket där jag brukar. Det var så overkligt. Antingen har Lakrits varit i bilen eller så har jag skyndat mig för att sedan hämta henne på dagis där jag visste att hon väntade på mig. Det kändes som hon borde vara där. Men det är ingen som väntar på mig. Jag har ingen att skynda mig till längre. 
 
 
 

God natt min älskade

Idag har jag varit ute med Voffsan i lite blötsnö först men sedan uppehåll. Vi kontrollerade din skog och fältet i eftermiddags. Såg ok ut. Voffsan ställde till oreda för sorkarna, vi tänkte att du skulle ha velat det. 

Vi var hemma en liten stund men det blev jobbigt, du fattades så. 

Jag försöker tänka att du skulle vilja att jag är glad. Det är jag inte men korta stunder kan jag göra något. 

Voffsan saknar dig och säger att hon dels har förlorat sin enda hundvän och dessutom får hon mindre med godsaker när du inte är här. Det ena är så mycket lättare att rätta till än det andra. 

Min lilla älskade svarta groda, så tomt det är både runt omkring och inuti mig utan dig. 

Jag säger som jag sade varje kväll till dig 

"God natt min älskade" 

/Din Matte

Så tomt

Det är så tomt vid mina fötter. I mitt liv. Sover på soffa för jag klarar inte av sängen ännu, där vi sov tillsammans. 

Älskade vän, hoppas du inte känner hur jag saknar dig för i så fall är du ju också ensam. Det vore det värsta. Men jag tror inte du känner så. Du finns inte längre på det sättet. Det är också det som är så hemskt. 

Hur jag än vänder på allt så är du borta och jag får dig aldrig tillbaka. Inte hur jag än gör. Liksom jag inte kunde göra dig frisk. 

Din päls, din värme, din stora mjuka fina kropp och ditt vackra huvud. Ser dig framför mig när jag blundar. Vill bara till dig men det går inte heller. Det är så svårt utan dig. 

Ett hus men inget hem

Jag var hemma en stund idag. Med sällskap. Det var ändå så tomt. Det kändes som ett fint litet hus men inte det hem som jag och Lakrits tillsammans har älskat så. Det kommer att ta lång tid innan det går att trivas där igen och det blir aldrig som förr. Inget blir någonsin det men det var så påtagligt. 

Hon borde vara där. Även Voffsan hoppades på att hon skulle vara där, letade runt. Jag visste ju men ändå var soffan så overkligt tom liksom sängen. När livet rann bort från Lakrits rann det ur huset och lite grann ur mig. Jag får hitta tillbaka men Solgläntan blir ett annat ställe utan Lakrits. Men kanske kan jag om en tid känna hennes närvaro där hemma, så som jag lite grann kan göra i skogen. På det viset är det lättare ute än inne. Men inte i trädgården för den hör ihop med huset. Det var tungt att titta till Dogland trots Voffsesällskap. 

Lakritsskogen kommer för alltid att behålla sitt namn men ändå blir inget sig likt. Självklart finns alla fina minnen men ännu gör de mest ont. 

Man blir så trött av sorgen och saknaden. Ett litet nytt projekt om dagen klarar jag, inte mer just nu. Idag var det att åka hem och i det ingick att flytta över Lakritsburen till Lakritsbilen igen. Jag kan vara ordentlig men sällan tvångsmässig men jag ordnade och flyttade så att allt skulle hänga och ligga rätt på sin plats. När jag hittade scarfen där det står LAKRITS med små gula pärlor gjorde det så ont igen. Hon var inte mer än ett år när jag fick gjort den på en utställning. Den sista utställning vi var med på för övrigt, ingen av oss uppskattade den typen av aktivitet. Det blev annat istället. 

Voffsan och jag går våra rundor. Lakrits går med, åtminstone förväntar jag mig det och ibland är det skönt att få ägna sig åt magiskt tänkande. 

Men idag var mest en grå och lite rå januaridag. Fast vacker utsikt som vanligt över Romeleåsen. 


Det finns stunder när det går lite lättare men det är så tomt och det gör så ont i varje cell när sorgen rasar runt. Jag saknar dig så Lakkan ❤️


Lakkan

Jag saknar dig så. Du ligger inte längre vid mina ben och andas lugnt. Det är så tomt. Det gör så ont i mig att du inte är hos mig. 

Jag drömde att jag letade efter dig men jag hittade dig inte innan jag vaknade. Men då var verkligheten där efter en stund och det var ännu värre. 

Jag är rädd att du känner dig ensam. Fast jag tror ju inte på det. Har aldrig gjort. När jag var fem år och vägrade gå på kyrkans barntimmar bestämde jag mig för att svaren finns i naturen och senare när jag förstod att en del frågor saknar svar för att vi inte kan se slutet på rymden så fick det vara okej. 

Jag är rädd och ensam utan dig. Men mest ensam. Lite som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta fast du var min Mandelskorpa och det var jag som blev kvar. Så som det var tänkt. Du kommer för alltid att vara min skorpa. Jag minns nästan allt vi har gjort ihop. Jag minns valptiden när vi var tillsammans jämt jämt tills du var åtta månader och började på dagis. Jag ringde dit fyra gånger första dagen. Sedan blev det rutin. 

Du har följt mig nästa hela vägen från läkarlinjen till färdig specialist. Du hade säkert inget hellre än varit med en bit till om du hade fått vara frisk. Men nu gick inte det. 

Du ville att jag skulle vara glad, att alla skulle vara det. Jag är inte det nu men jag får försöka utan dig. Så småningom kan jag kanske vara glad igen. 

Nattpussar och kärlek från din Matte. 

Slutet på ett liv tillsammans

Vi går upp mot skogen jag och Voffsan, min lilla lånehund som jag har kärleksaktier i. Det är så konstigt. Jag har bävat för att gå ut på promenad men hon behöver verkligen ut för sista två veckorna har det inte blivit några ordentliga rundor eftersom Lakrits har varit så sjuk. Det är den sjuttonde januari.  En blek sol har just letat sig över horisonten. Vinden är frisk men inte särskilt kall. Vi går över stengärdet upp i lövskogen. Jag får stanna halvvägs uppför backen för jag orkar inte längre. Hjärtat dunkar och benen viker sig nästan. Ändå har jag börjat försöka få i mig något att äta och dricka igen. Jag sätter mig ner på huk. Tänk om det var så här Lakrits kände sig i slutet, när hon inte orkade göra det som hon egentligen ville. När kroppen bara strejkade.  I så fall gjorde jag nog ändå rätt.

 

Det har varit en hemsk natt. Första natten utan henne. Varje gång jag har vaknat har jag blivit förtvivlad. Hon finns ju inte där hos mig. Det är så tomt. Hon som alltid har legat intrasslad vid mina ben. Min stora svarta trygga vän som har hjälpt mig att somna om på nätterna när jag har haft svårt att komma till ro. Nu finns hon inte längre och kan hjälpa mig. Hon finns inte alls.

 

Jag reser mig upp och går vidare. Kommer upp på planare mark. Plötsligt är vi vid den lilla övergången vid bäcken. Jag missade den första lilla stigen. Det har alltid varit Lakrits som höll reda på var den var för hon ville gå där, ta den där lilla extra loven om det söta lilla huset inne i skogen där det sällan var någon hemma. Där man kunde snoka runt lite. Hon gillade Voffseskogen. Den var skojig med små stigar. Annorlunda mot hennes egen Lakritsskog.

 

Voffsan gräver efter sork vid scoutgården men kommer när jag ropar på henne. Halvvägs ner i den lilla ravinen är hon dock helt förlorad i ett grävprojekt. Jag stannar och väntar en stund. Det är så stilla i skogen. En fågel sjunger samma melodi gång på gång och jag hör hur det porlar från en liten bäck som rinner ner för branten. Jag stannar mitt i ett andetag. Det är ju här hon är. Inte i en kista i ett kylrum. Hon finns i luften jag andas, i bäcken som rinner nerför branten, i skogens alla små ljud, i den bleka vintersolen. Jag letar mig upp till bäcken, får se var jag sätter fötterna för det är ganska brant. Sedan sätter jag mig ner invid ett litet litet vattenfall. Jag pratar med henne en kort stund. Säger att jag vet att hon finns här, att jag kommer att andas henne i varje andetag, att vi alltid kommer att vara tillsammans.

 

Efter en stund letar jag mig nerför branten igen. Voffsan har inte grävt färdigt än men jag hämtar henne och vi fortsätter upp i skogen, upp till den jättestora stenen. Även där är ganska brant och jag får stanna flera gånger med blodsmak i munnen och kramp i benen. Om man är hund ska man kunna göra det man vill, kunna springa och bära pinnar, kunna gräva och vara ute. Särskilt om man är van vid det. Att inte orka är nog ännu svårare för dem än för oss människor. Vi kan göra annat, vi kan förstå.

 

Det hjälper mig lite att tänka så. Jag låg i natt och tänkte att jag hade gjort fel, att jag hade berövat henne lite tid som hon kanske kunde haft kvar. Jag kunde haft kvar henne. Men jag hade lovat att inte tänka så medan hon levde, att inte behålla henne för min skull. Hon hade det fint även när hon blev så sjuk. Hon orkade göra roliga saker ända in i det sista även om hon blev väldigt trött av det. Jag kan anklaga mig nu för att det kanske var onödigt tidigt men jag hade ångrat mig djupt om jag hade väntat för länge. Jag visste inte när det skulle bli panik och bråttom. Det fick inte gå så långt.

 

Det var det svåraste jag någonsin har gjort i hela mitt liv. Det svåraste beslutet och det tyngsta att genomföra. På onsdag bestämde jag tiden. Fredag klockan elva hos Din Veterinär i Helsingborg. Innan dess hade jag ringt och frågat precis hur det gick till, om man fick sitta där så länge man ville, om man fick vara med och lägga ner i kista. Jag hade ringt till krematoriet och frågat hur de hanterar kistan, om de öppnar den eller inte. Om man får lägga med leksaker och blommor. Svaret blev att allt som inte var metall gick utmärkt. Jag valde urna utifrån deras hemsida. Det var surrealistiskt och hemskt. Lakrits låg och vilade vid mina fötter. Men hon hade svårt att hitta bekväma ställningar att ligga, fick flytta runt en del. Jag tänkte att hon kanske hade mer ont än jag förstod.


När jag hade beställt tid ringde jag och grät till Ann. Det kändes fruktansvärt. Jag visste att jag kunde ändra mig men jag började bli så oerhört trött och sliten, jag hade inte kunnat äta knappt sedan söndagen förra veckan när jag förstod hur sjuk hon sannolikt var. Och jag vågade inte vänta längre. En hel helg. Om det blev akut skulle det bli panikfärd till Djursjukhuset.

 

Sista dagarna kunde jag knappt ens dricka. Jag orkade inte. Jag mådde illa när jag försökte. Det kändes inte viktigt.  Jag kände mig mer död än levande. Livet rann ur mig också. Jag satt hos Lakrits mesta delen av tiden. Hon blev orolig så fort jag försvann. Jag satt och pratade med henne. Det kändes fint men efter en stund for tankarna bara åt alla håll och till sist kändes det som jag höll på att förlora förståndet.

 

På onsdagen var hon nästan helt utslagen hemma, låg bara. Vi gick kanske ett par hundra meter totalt. Hon ville inte längre äta färdiggrillad kyckling. Pannkaka gick dock fint ner. Även mandelskoropor och små bitar torkad kycklingfilé gick bra. Men när jag skramlade med den gamla blåa Kockumsemaljskålen som brukade vara fylld med kyckling kom hon inte längre. Hon har kunnat sova hur djupt som helst inne i sovrummet och ändå kommit om det så bara har kommit ett litet litet plång från grytan.

 

Torsdagen var overklig. Tiden hade stannat hemma. Det var som livet hade lämnat huset. Vid lunch fick vi besök av Helene och Lykke. Helene kom in själv, Lykke vänta i bilen. Som Lakrits tvättade Helens ansikte. Så många pussar tror jag aldrig hon har fått sammanlagt av Lakrits under hela hennes liv. Vi satt en stund med henne. Sedan undrade Lakrits var Lykke var. Det stämde inte sade hon. Vi bestämde att vi går ut och så får vi se om Lakrits orkar gå någonting. Hon travade ut till bilen och blev så glad när Lykke hoppade ut. Vi var lite rädda att det skulle bli lite för busigt för Lakrits men Lykke förstod att det inte var som vanligt. Så började vi gå längs vägen. Lakrits var glad och jag förbluffades över hur pigg hon verkade. Det blev en jättefin liten runda där Lakrits bar hem en fin pinne. Sedan skickade vi iväg Helene och Lykke. Jag stod kvar och kände mig inte klok. Hur skulle jag kunna ta bort henne om hon var så pigg.

 

Vi kom in, hon gick direkt och lade sig. Mina föräldrar kom förbi en stund senare. Hon gick upp och skällde såklart och hälsade, blev glad men gick sedan och lade sig snabbt igen. Hon orkade inte stå så länge. Lite senare gick hon in i arbetsrummet och jag hörde en duns. Hon hade lagt sig på mattan. Eller säckat ihop. Hon orkade inte hålla emot när hon lade sig ner. Jag tänkte att det kanske ändå var rätt beslut. Hon hade gett allt hon kunde och varit glad. Sedan tog orken slut.

 

Vi har haft svårt att vara hemma på kvällarna. Jag har haft det. Ångesten har blivit så påtaglig när mörkret har sänkt sig över skogen, när Lakrits har legat och vilat och jag inte har velat störa henne genom att greja runt. Jag har suttit och glott framför mig tills tankarna har gått runt och i kors. Ibland orkade jag inte och vi körde iväg till Voffsan och Gunilla för att få något att göra. Voffsan var så fin, hon tog det lugnt med Lakrits. Ibland ville hon pussa lite mycket men accepterade direkt när hon blev tillsagd.

 

Torsdag eftermiddag började övergå i kväll. Jag plockade ihop lite grejor så diskret jag kunde. Ville inte oroa Lakrits. Bestämde vilka djur som hon skulle få med sig. Tog med mig kläder för att vara borta ett litet tag. Rensade kylen och tog ut soporna. Kände mig helt bedövad i kroppen.

 

Precis när det började bli mörkt tog jag ut Lakrits i bilen. Innan dess hade jag bytt ut fällen som hon brukade ha mot en nygammal som jag hämtade från loftet. Jag ville att hon skulle ligga på sin bilfäll hos veterinären för att den luktade hemma och tryggt. Hon hoppade in. Lite tungt har det sett ut sista veckan och hon har tvekat innan hon hoppar men inte velat ha hjälp. Jag stängde bakluckan. Sedan gick jag in och stängde dörren för att hämta mina saker. Det var första gången jag var själv i huset utan Lakrits sedan jag visste om hur sjuk hon var. Och sista gången jag lämnade det medan hon var i livet. Jag satte mig på knä på den lurviga mattan i hallen och allt bara brast. Jag skrek rakt ut så det ekade i huset. Det går inte, det kan inte vara så här, det är inte möjligt.

 

Det är nu jag måste bestämma mig insåg jag. Om jag åker iväg nu och sedan ändrar mig kommer det att bli samma sak igen senare. Sista gången med allt. Utan att riktigt förstå hur det gick till samlade jag ihop mina saker, släckte taklamporna men lät fönsterlamporna vara tända, larmade och gick ut. Regnet piskade mig i ansiktet. Det spelar ingen roll tänkte jag. Ingenting spelar någon roll längre. Jag låste huset och gick ut genom grinden. Stängde den med dubbla haspar. Satte in grejorna i bilen. Det kände så grymt. Som ett stort svek. Lakrits hade redan lagt sig till ro där bak. Hon vet inte att det är sista gången hon åker hemifrån. Eller så vet hon. Tankarna flög. Jag kände mig spyfärdig och backade i sicksack. Sedan ut genom skogen, ut genom grinden. Jag låste grinden efter mig. Ingenting fungerar längre tänkte jag. Ingenting borde kunna fungera.

 

Vi kom hem till Voffsan och Gunilla. Jag vet inte vad vi gjorde på kvällen. Den var ett töcken av beslutsvånda. När det blev läggdags och Lakrits hoppade upp i sängen visste jag att det är sista gången. Det var sista natten med henne, klistrad mot den stora varma kroppen. Hon var lite orolig, flyttade sig oftare än vanligt. Jag vaknade och somnade om vartannat i ett töcken av ångest.

 

På morgonen åt hon pannkaka. Kyckling ville hon knappt ha. Jag gjorde i ordning påsar med pannkaka och mandelskorpor och kycklingstrips. Hällde havredryck på flaska, det var mest det hon hade druckit sista dagarna. Sedan gick vi ut en runda. Hon travade på lite men skrittade också mycket. Tyckte det var roligt att få gå den väg hon vill. Voffsan och hon kivades om vem som skulle kissa sist för att markera revir. Hon bar med sig en pinne som hon släppte en liten bit innan vi var tillbaka. Jag tog upp den och frågade henne om jag skulle bära den åt henne men hon sade att den skulle ligga där. Det var så.

 

Gunilla frågade om jag hade bestämt mig. Jag nickade. Jag packade ihop påsen med allt som skulle med. Vi flyttade över Lakritsburen i Gunillas bil. Jag kunde inte köra till Helsingborg, det skulle varit livsfarligt för mig att ge mig ut på E6:an. In med hundarna och grejor, sedan iväg. Jag satt och tittade ut genom fönstret. Tårarna rann. Efter en stund slutade de rinna. Ingen av oss sade någonting. Inte på hela vägen till Helsingborg. Det fanns inget mer att säga.

 

När vi kom fram gick jag in och anmälde. Vi fick köra runt till ett infektionsintag med egen ingång. Jag bar in alla saker och ordnade till det så fint jag kunde. Ställde undan undersökningsbord och annat så att det inte såg sterilt ut. Dom hade tänkt ett ljus på ett litet bord där det stod en liten blomma. Jag stod där en kort stund mitt på fällen, tog några djupa andetag och bestämde mig för att jag måste vara lugn och stark. Sedan hämtade jag Lakrits. Hon följde med utan att undra särskilt mycket. När vi kom in snusade hon på fällarna och konstaterade att de var hennes. Jag satte mig ner där och hon lade sig utan att tycka det var så konstigt.  Så tog jag fram mandelskorporna. Hon såg intresserad ut och började glufsa i sig. En djursjukvårdare kom in och förklarare hur det skulle gå till. Hon kunde antingen sätta nål direkt och spruta lugnande i den eller sticka Lakrits i nacken. Vi förberedd för att sätta nål men Lakrits blev störd i sitt skorpätande och jag bestämde tvärt att hon skulle ha den i nacken. Hon reagerade knappt på sticket utan fortsatte att äta. Hon åt och åt. En tvåliterspåse nästan full med mandelskorpor som jag hade stått och bitit i lagom stora delar. Vi växlade lite med kycklingfiléstrips i små bitar som jag strödde ut framför henne. Jag satt alldeles nära Lakrits, tog av mig jacka och skor och lade dem på hennes vänstra sida. Tio minuter hade sköterskan sagt att det skulle ta innan hon började bli sömnig. Det stämde nog men tiden kändes så lång och konstig. Jag viste att jag kunde ändra mig fortfarande. Ändå kändes det inte möjligt att backa bandet.

 

När skorporna var slut tog jag fram skålen med pannkaka. Hon glufsade i sig, jag insåg att jag fick ransonera lite för att det skulle räcka så jag tog en bit åt gången och gav henne i handen. Så kom jag på att havredrycken låg kvar ute i bilen och tänk om hon är törstig. Gunilla gick ut och hämtade flaskan och när fyra pannkakor var uppätna hällde jag upp i den lilla burken och Lakrits drack upp alltihop som var i flaskan. Sedan åt hon lite mer kycklingstrips men det märktes att hon började bli sömnig. Ögonen hängde lite. Så lade hon ner huvudet en stund. Jag strök henne längs ryggen och pratade med henne hela tiden. Hon tittade upp ibland och fick en bit kyckling till. Men sedan låg hon, orkade inte lyfta huvudet. Sköterskan kom in och satte nål. Lakrits verkade inte störd. Sedan väntade vi på veterinären. Det kändes som en evighet men var säkert inte mer än några minuter. Hon kom in, vi hälsade, hade ju setts förra måndagen och pratats vid i telefon flera gånger. Hon förklarade hur det gick till. Först skulle hon spruta propofol, ett kortverkande sömnmedel, sedan barbiturater, ett kraftigare narkosmedel i överdos. Det går fort, sade hon. Så att du är beredd på det. Jag nickade.

 

Säg till när du är redo, sade hon. Jag nickade. Lakrits låg stilla och andades lugnt. Såg ut som hon sov. Veterinären satte sprutan i kanylen. Tömde första sprutan. Sedan andra. Strax därefter upphörde andningen. Hon lyssnade med stetoskopet. Hjärtat har stannat, sade hon. Då kom tårarna. Jag behövde inte längre vara lugn och stark.

 

Jag satt hos Lakrits en stund och klappade, sedan lade jag mig ner nos mot näsa. Så som vi låg och sov ibland i hennes biabädd innan vi köpte soffan. Vi låg så en halvtimme till. Jag kliade bakom örat och pussade på hennes nos. Pratade med henne om allt vi har gjort ihop, stort som smått. Kanske mest allt smått för det är ju det som är vardagen. Och vi har verkligen gjort allt ihop när jag inte har varit på jobbet.

 

Det kändes först inte som att hon var död. Jag låg så att jag bara såg hennes huvud och öra så jag såg inte att andningen hade stannat. Men så småningom kändes det som att något hade försvunnit, lämnat henne. Kroppen var kvar. Jag satte mig upp och började ordna omkring mig. Stoppade koppel och halsband i väskan, tog undan de tomma påsarna, burken och flaskan. Lade fram leksakerna. Sedan lade jag handen på hennes bröstkorg. Hon började bli sval. Jag strök fingrarna längs kanten på nosen och de små fina gråa håren. Du skulle ju hunnit få många fler innan det var dags, viskade jag. 

 

Gunilla kom in med Voffsan i koppel. Hon hade sagt att hon ville, att det var hennes bästa vän. Voffsan sprang fram och pussade på Lakritsnosen men sedan backade hon. På något vis förstod hon. 

 

Veterinären kom in och frågade om jag ville ha mer tid. Nä sade jag, det är bra nu. Hon tog in kistan och jag bäddade med en vit fuskpälsfäll och sedan flyttade vi över henne på en luddig matta och lyfte ner henne. Jag såg till så att nosen och tassarna inte kom i kläm utan låg fint. Sedan lade jag ner djuren, ett från Elliot, ett från Wallander, ett från Lykke, ett från Voffsan och så ett från mig. Den allra första leksaken hon fick när jag hade hämtat henne som litet valpknyte. Den första plyschanden. Lite åtgången och luggsliten men den har ändå hängt med. Hon tog aldrig sönder sina leksaker, hon bar dem. Det var om det blev dragkamp med någon kompis som sömmarna gick och öron och annat kunde lossna.

 

När djuren var på plats lade jag en liten bukett rosor vid hennes nos. Sedan strök jag henne över pälsen och tackade för allt fint hon har gett mig. Jag reste mig upp och vi bara stod där en kort liten stund innan vi hjälptes åt att sätta på locket på kistan. Innan det stängdes sade jag precis som jag alltid brukade när hon väntade i bilen och jag gick in och handlade. Jag kommer snart.

 

Vi plockade ihop sakerna, tog adjö av veterinären, sedan gick vi ut och stängde dörren. Bilen stod alldeles utanför. Jag vände mig om och såg mot dörren. Jag lämnar kvar min älskade vän, tänkte jag. Sedan vände jag ansiktet mot vinden. Som vildhundar gör. Det gjorde så ont.

 

Jag tror aldrig jag har varit så trött i hela mitt liv som när jag satte mig i bilen. Så tom. Vi körde hemåt. Fredag eftermiddag och trafiken tätnade allt eftersom. Helg och ledigt för de flesta. För mig blir inget mer sig likt.

 

Vi åkte hem till Voffsan och Gunilla. När jag såg min bil på uppfarten där brast det igen. Varje gång jag har kört dit har Lakrits varit med. Nu finns hon inte mer. Jag kröp upp i soffan och det enda som snurrade i tankarna var att jag har tagit livet av min bästa vän. Hon litade på mig och jag ledde henne rakt in i döden. Just då var det svårt att se det som en kärlekshandling.

 

Framåt kvällen somnade jag en stund. När jag vaknade igen var tomheten fruktansvärd. Det finns ingen stor svart lurvig varm och trygg hund i soffan eller på golvet. Hon kommer aldrig mer att finnas. Igen och igen kommer sorgen som lavaströmmar från ett vulkanutbrott. Det är lugnt en stund, man samlar sig, sedan väller det fram igen. Det går inte att säga när nästa våg kommer, man bara vet att det kommer.

 

Jag anklagade mig på natten, på morgonen. Jag har tagit livet av henne. Hon finns inte mer. Jag får aldrig tillbaka henne. Det var inte förrän jag gick ut och fastnade halvvägs i backen och fick sätta mig för att jag var så trött som det kom någon slags känsla av att jag hade gjort det enda som var vettigt. För det fanns ingen väg till bättring. Det gick bara utför och det fort fort fort.

 

Jag ser henne svansa framför mig, ser henne ligga vid mina fötter. Hör hennes tassar mot golvet. Hör hennes skall. Men hon kommer aldrig mer att svansa framför mig, aldrig mer ligga vid mina fötter, aldrig mer tassa över golvet eller skälla. Det är så fruktansvärt tomt och ensamt inuti och utanpå. Min stora svarta lurviga vän är borta. Det är obegripligt. Jag har inte hängt med även om jag var tvungen att ta in hur det var. Jag minns henne som frisk och pigg. För bara en och en halv månad sedan var hon fortfarande glad och orkade gå som vanligt. Sedan kom oron när hon fick feber och inte ville äta. Sedan den tolfte december har jag känt att något var fel. Jättefel. Jag har alltid varit orolig för att hon ska dö, att jag ska bli ensam. Men nu var jag orolig för att hon var sjuk. Jag kände det. Jag önskade så att jag skulle ha fel men tyvärr var det inte så.

 

Hennes liv har släckts som man blåser ut ett ljus. Det är obegripligt. Jag vet inte hur jag ska kunna känna glädje igen men på något vis måste det ju gå. Jag är så tacksam mot er som har ställt upp och funnits och finns där för mig. Lakritstrollet erövrade många hjärtan även om mitt slog allra fortast och hårdas för henne. Min bästa vän och livskamrat. Om kärlek hade räckt skulle du levt för evigt. Jag har aldrig älskat så i hela mitt liv och jag har aldrig känt mig så älskad. Du finns i mig och runt mig för alltid. Din blogg kommer att leva vidare som en slags dagbok till dig och de som vill kan skicka hälsningar till dig. Du lever vidare i oss alla och i luften jag andas, i skogen och på fälten, hemma och långt ifrån. Ibland kommer du som en liten vindpust och rinner in i mig, genom hjärtat och stannar en stund. Du behöver aldrig ha ont mer, aldrig vara besvärad av att kroppen inte orkar. Men även om du finns överallt så fattas du mig något fruktansvärt. Aldrig mer får jag dra händerna genom din ulliga päls, pussa på ditt huvud, stryka dig längs nosen. Aldrig mer ställer du dig med nosen mellan mina lår för att jag ska klia dina öron. Aldrig mer. Vår tid tillsammans är nu minnen. Den tid då jag har älskat mer än jag trodde var möjligt. Älskat så att jag nästan har gått sönder. Det var värt allt. Ändå är sorgen och saknaden outhärdlig.

 

 

/Din Matte För Alltid


En liv tillsammans

Det är inte mycket sömn. Även Lakrits har varit orolig och haft svårt att hitta någon bekväm ställning. Bitvis har hon legat intrasslad bland mina ben med huvudet över foten. Det är så vi alltid har gjort. Våra liv har varit invävda i varandras.

Det är så många svåra tankar nu. Jag orkar inte riktigt dela dem längre. Inte nu i alla fall. Det blir för tungt. Jag får reda upp det på något vis. 

Tack för att ni har funnits mina fina vänner med allt stöd längs vägen och allt roligt vi har gjort tillsammans med hundarna. Det är en avgrund att det tar så tvärt slut. 

/Marie

Tankarna går runt

Jag vet inte vad jag ska skriva längre. Det är så svårt. Jag har sån ångest och beslutsvåndor. 

Helene och Lykke kom idag. Först tänkte jag att Lakrits inte orkade med kompis men hon blev så himla glad över att se Helene och tvättade hela hennes ansikte. Sen undrade hon var Lykke var och vi fick ju gå ut till bilen. Vi kunde gå en liten runda och Lakkan var så glad och pigg som jag inte sett henne sen i söndags. Hon bar hem en liten pinne också. Sen vinkade vi av kompisarna och gick in. Efter det låg hon rätt pall, när hon senare hade varit uppe lite och skulle lägga sig dunsade hon bara ner, orkade inte hålla emot. Hade svårt att hitta något bekvämt sätt att ligga på en längre stund. Nu är det lite lugnare. Hon har ätit pannkaka och lite kyckling. Mandelskorpor går också bra. Det är ju rimligt. Hon är ju en skorpa, min lilla Biscotti. 

Jag vet inte hur jag ska hitta en tillvaro utan henne. Jag vet inte hur jag ska kunna vara glad igen. Jag är så trött och tänker så krokigt. Men det var en fin tur i alla fall. Tack Helene och Lykke för ett avbrott i alla ensamma tankar. 


En trött Lakritsdag

Det har varit en väldigt trött dag hittills för Lakrits. Imorse åt hon pannkaka och kyckling. Det är det enda som hon vill ha. Och kycklinggodis. Men det återstår att se hur det går ikväll. Jag har slutat tempa henne med någon regelbundenhet. Hon är väldigt medgörlig men uppskattar såklart inte det. Hon slipper. Det spelar inte så stor roll längre. Skulle den bli väldigt hög märker jag det ändå. 
Vi sitter tillsammans när hon vilar sig. Jag håller i hennes tass och pratar med henne. Hon vill inte vara själv. Går jag ut och hämtar ved eller gör något annat blir hon orolig. Så det får vara. 

Viloläge i sängen. 


Ligger i sängen...

Lakrits sover. Jag ligger vaken. Det har varit en gräslig kväll och natt för mig, lugnt för henne. Ångest har jag haft förr men inte på det här viset. Jag har inte haft ångest för att jag håller på att förlora det käraste jag har, den som under hela sitt liv har fyllt mitt liv med glädje. Vårt liv. Och så att inte kunna göra något mer än vaka över och ta hand om henne. Ja det är ju inte oviktigt såklart men man är maktlös inför sjukdomen. Det är så grymt. En fin dag tillsammans

Vi har haft en fin dag ändå. Trots allt.
 
Det blev en ordentlig grävrunda på fältet.
 
Lakkan vädrar sork.
 
 
Dom små jäklarna, jag ska nog ta dom.
 
Bara lite djupare...
 
 
Finaste
 
Brottsplatsen.
 
Inspekteras en sista sväng
 
Vi tog bilen till och från fältet. Det är tröttsamt att gräva.
 
Vi hade några fina timmar hemma. Såklart är jag ledsen hela tiden. Det är fruktansvärt. Samtidigt måste jag försöka ta tillvara på tiden. Den kommer aldrig igen.
 
Vid fyratiden ville Lakrits gå ut igen. På med kläderna, kanske magen som krånglar igen. Men nä, hon ville mot sjön. Satte av med ovanligt hög fart när vi närmade oss fältet och parkeringen där. Så ser jag en man och en hund komma gående på håll. Lakrits smyger.
 
Visst är jag osynlig? 
 
Fast sen kan hon inte hålla sig längre. Det är ju Beckie kompisen. 
 
Några skutt, lite bus, sen sade Lakrits ifrån att det räckte. Vi följdes åt hem och tja, vad ska man säga. Det är tungt att berätta.
 
När vi kom hem parkerade sig Lakrits i soffan. Vi har eldat brasa, jag har pysslat runt lite. Hon ser så fridfull ut sär hon ligger. Som när hon var frisk.
 
 
Men det är tungt att vara själv hemma med henne när kvällen har krupit på, mörkret sänkt sig över Lakritsskogen och hon ligger och vilar. I vanliga fall älskar jag kvällarna. Nu är det en sån fruktansvärt plågsam ångest. För vad jag måste göra. För när det blir rätt. Inte för tidigt. Inte för sent. Och sen. Vad är det för liv utan henne. Hur hittar man vidare.
 
Vi hoppas på en lugn natt utan några större bekymmer för Världens Bästa Lakrits.
 
/Matte

När livet rinner bort dag för dag

Jag skriver mest för min egen skull. För min och Lakrits. Men också för alla som vill ta del. Jag förstår att det är tungt att läsa men det hjälper mig att tänka när jag skriver. Ni väljer själv hur ni gör såklart.
 
Vi har haft en lugn kväll och natt tillsammans. Vi hamnade hemma hos Voffsan i Dörröd igår kväll för vi behövde sällskap. Där lagade vi kyckling som både Lakrits och Voffsan gärna kunde tänka sig att äta. Lakrits har ett eget hörn av soffan och den soffan är ganska fast i konsistensen så hon sjunker inte ihop så mycket. Vår soffa är ju pösig och mjuk och hon gillar den verkligen men jag har märkt att när hon har legat lite länge i den och reser sig så blir det tungt att andas. Som att lungorna trycks ihop lite och så får hon kämpa för att få ordning på det igen.
 
Hon är så tapper. Men livet liksom rinner ur henne för varje dag. Hon blir tröttare och tröttare. Hon gör nästan inget annat än vilar när vi är hemma. Men hon verkar inte plågad när hon sover. Ibland skäller hon i sömnen och springer med tassarna. Det är inte mycket ljud som kommer ur, ja många av er vet ju hur Lakrits kan låta, det är ingen dålig pipa hon har. Men då blir det mest små "vouff, vouff" när hon drömmer. Jag har funderat mycket på om hundar drömmer samma saker, dom har ganska lika beteende vid drömsömn. Det verkar inte vara något obehagligt heller, jag har aldrig varit med om en hund som skriker i sömnen eller verkar rädd. Dom springer och skäller. På jakt med sina förfäder över stäppen? I framtiden kommer man kanske att få svar. Fast det finns inte så mycket ekonomi i att forska på hundars sömn för dom har inga sömnproblem och behöver inga sömntabletter. Dom stressar inte, dom oroar sig inte, dom har inte prestationsånget. Dom krånglar inte till livet i onödan.
 
Natten blev lugn. Hon behövde inte ut. När jag vaknade vid halv sex var det en kort sekund när allt var som vanligt. Hon låg med nosen över mitt högra underben. Ett hundhuvud är tungt. En sekund av stillhet innan allt hann ikapp mig. Det kan inte vara sant, det måste vara en hemsk mardröm tänker jag. Men jag vet alltför väl. Som tur var behövde Lakrits ut, annars är det en hemsk stund medan jag väntar på att hon ska vakna till och vilja gå upp. Man lär sig klä på sig i en rasande fart när det är bråttom. Ut i vintermorgonen. Magen är i uselt skick men jag tror inte hon är så plågad av det eftersom hon inte måste ut så ofta. Det är ett par gånger per dygn. Hon gjorde en liten liten lov upp mot skogen sedan ville hon in igen. Morgonbestyr inklusive tempning. Inte så farligt hög feber idag. Kyckling och pannkaka gick ner fint. Voffsan tycker livet är orättvist för hon får inte lika mycket godsaker. Jag har förklarat för henne hundra gånger och lite till att livet är orättvist. Det bara är så. Dessutom får hon alltid sist för hon är minst och framför allt mest glupsk. Men nuförtiden försöker hon inte plundra Lakrits skål, hon vet att det är ingen nytta för det blir tvärstopp mot mitt ben innan hon hinner fram. 
 
Efter en liten morgonpromenad har jag samlat mig och ringt för att höra mig för hur det går till hos veterinären om man väljer att låta hunden somna in där, hur dom gör med kroppen, hur länge man kan vara där etc. Om man får vara med och lyfta ner hunden i kistan, om man får lägga med saker. Var dom skickar till kremering, om man får välja urna. Jag ringde till krematoriet också för att ta reda på vilka urnor man kan välja mellan. Det känns helt orealistiskt men bäst att passa på medan man är igång och orkar. Sedan går luften ur mig helt igen.
 
Jag har alltid varit så tvärsäker på att det skulle ske hemma. Vi gjorde ju så med mammas hund och det blev fint. Men han var så rädd att åka iväg, det hjälpte inte att vi var med som trygghet. Jag körde själv honom till krematoriet sedan. Det var jättetungt. Dessutom luktade min bil lik i flera veckor trots att det var på vintern men inte direkt minusgrader. Det kan låta banalt men det är ingen trevlig upplevelse. Jag var nästan beredd att byta bil. Till slut hängde jag in flera citrondoftande små granar. Citronlukten konkurrerade till slut ut liklukten.
 
Jag har tänkt att det är lugnast för Lakrits hemma. Å andra sidan är hon ganska vaktig i sitt hem, vi bor ju trots allt så att hon ska hålla koll på allt som passerar och de få människor som kommer och går. Hon kommer att bli upprörd om det dyker upp en främling. Sedan är hon ju inte alls arg av sig men det kommer att bli oreda. Sedan ska det lugnas ner och sättas nål etc antingen i hennes biabädd, i soffan eller i sängen. Tänkt om det inte går som man har tänkt. Tänk om det strular. Sist behövde jag hjälp att lyfta ner kroppen i kistan och bära ut i bilen för han var så tung. Även om veterinären tog sig tid så kan den ju inte vänta i flera timmar på att man ska ta avsked. Sedan ska kistan stå i bilen över natten och man ska köra till Sysav nästa morgon.
 
Framför allt ska jag hålla ihop någorlunda oavsett var det är. För Lakrits skull. Visst, jag kan vara ledsen men hon måste se mig som en trygghet. För henne spelar det kanske inte så stor roll som jag har tänkt. Hon är trygg med mig, är jag med är det okej. Hon var så lugn när hon utsattes för undersökningar. Vi klarar det tillsammans.
 
Åker man iväg är det färden dit som är hemsk. Sista färden. Är man hemma är det väntan på att veterinären ska komma som är fruktansvärd. Som att döden knackar på.
 
Jag måste inte bestämma mig idag. Men kanske imorgon. Åtminstone för min egen del. Sedan behöver jag inte beställa tid förrän närmare inpå om jag åker iväg. Ska jag ha hembesök måste jag styra upp det i förväg. Det är just det där med att bestämma i förväg som är det grymma. Annars tycker jag i princip att hundar har det bättre än människor många gånger när det gäller livets slut. Vi har möjligheten att bestämma att deras liv inte är som dom önskar och vill ha det och avsluta det. Befria dom från en trött och sjuk kropp som inte orkar. När det gäller människor tycker vi oss inte få sätta oss över naturen. Vi måste dö själv. Visst kan man försöka skynda på det, sluta ge dropp, sluta ge antibiotika och andra läkemedel. Men det tar ändå tid. Och det är svårt att säga när. Anhöriga sitter timme ut och timme in och väntar, går och äter när någon sjukvårdspersonal påminner dom att dom måste. Till slut orkar dom inte, måste hem och ordna med något. Måste sova. Och just då blir det ibland. Det går aldrig att veta. Äldre kollegor som jag har pratat med brukar säga att dom har slutat försöka förutsäga när det kommer att hända. Vi kan göra mycket i sjukvården men inte ens doktorn bestämmer över när vindpusten blåser förbi och fångar upp det sista andetaget. Det är naturens gång.
 
Med sitt älskade djur får man en möjlighet att planera, att kunna vara med, att göra det som man önskar. Det kan aldrig bli vackert för döden är aldrig vacker. Avskedet inget man kan ta emot med full acceptans. Men det kan bli ett värdigt slut och ett formellt avsked av min vackraste och bästa vän i hela världen. Av min livskamrat sedan åtta och ett halvt år.
 
Jag kan inte tänka vidare, vad som kommer sedan. Det är som att se rakt in i solen. Man blir blind.
 
Så åter till nuet. Vi ska försöka göra denna dagen till en bra Lakritsdag. Kanske köra ända bort till fältet så får hon gräva efter sork där så länge hon vill och vi kan ströva runt lite. När hon blir trött tar vi bilen hem. Kanske åka förbi mina föräldrar där hon har varit på dagis så mycket. Sorgen har olika ansikten och även kärleken men alla som har lärt känna Lakrits på nära håll älskar henne, var och en på sitt vis. Dom som vill ska få träffa henne.
 
 

Nu vet vi

Det blev en jobbig början på natten. Lakrits reste sig ur soffan och stod och flåsade och mådde inte alls bra. Hon hade jättehög feber och jag lade blöta handdukar på henne och doppade tassarna i kallt vatten. Det hjälpte faktiskt och vi kunde lägga oss i sängen sedan. Jag vaknade ofta och tittade till henne. Hon mådde okej. En gång vände hon till och med upp sin fina lilla rakade mage. Jag blev förvånad, tänk att hon orkar göra det fastän hon är så sjuk.
 
Imorse hade hon fortfarande hög feber. Hon ville knappt äta men kyckling och pannkaka gick ner efter lite lock och pock samt vätska. Jag sökte veterinären direkt när dom hade öppnat. Sedan väntade vi på samtal. Typiskt nog var hemtelefonen utslagen av stormen. Mobiltäckningen är ju som en del av er vet usel här ute i Lakritsskogen.
 
Febern gick ner lite efter medicin och hon kändes lite mindre påverkad. Jag fördrev lite tid med att göra ett tassavtryck med trolldeg och gips. Jag gjorde avtrycket med Lakrits liggande för jag ville inte stöka runt och säga att hon skulle resa på sig bara för det.
 
En Lakritstass
 
Här med hjärtat som vi igår fick som arvegods ärva från Elliot som fått ärva det av sin föregångare Timon.
 
Vi gick en liten sväng i väntan på telefon. En bit nedåt vägen stannade hon. Hon kastade med huvudet lite åt höger. Där ligger en vindfälld björk som nu börjar bli torr. Hon ville ha en gren från den. Ibland kastar hon bara en blick åt det hon vill ha. Ibland visar hon med tassen. Med åren vill hon gärna ha hjälp att ta fram rätt pinne. När hon var ung skulle hon rota fram dem själv. Jag bröt av den och gav till henne och sedan vände vi hemåt i duggregnet.
 
Lite efter lunch ringde veterinären. Cytologisvaret hade kommit. Det är ett histiocytiskt sarkom. Så elakartat det kan bli. Det kan sätta sig var som helst i kroppen och utgår från en typ av bindvävsceller. Lungorna är en inte ovanlig plats. Svarar uselt på cellgifter, lika dåligt på strålning. Det finns inget att göra.
 
Hon var rak men ändå fin. Hundar får inte hosta men dom får andningsbesvär så småningom. Så jag bör tänka på hur jag vill göra. Det handlar inte om veckor, snarare dagar. Jag måste bestämma var och när. Det måste göras innan det blir för svårt för henne.
 
Hon ligger med ryggen mot mitt ben på mattan i vardagsrummet nu. Till synes rätt fridfull. Men hon flåsar lite när vi går. Fast när vi gick ut för en stund sedan när det mörknade skällde hon förtretat på en hjort som hoppade över vägen drygt tjugo meter bort. Hon satte fart, jag höll andan. Det gick bra. Ja då tänkte jag inte på hjorten för Lakrits jagar dem inte, hon ska bara tala om att det är hennes skog och att man inte får ränna runt hur som helst.
 
Det var bra att Torkel fick ut tumörceller. Då vet jag. Då kan jag handla utifrån vetskapen att det går väldigt fort och att det kommer att bli jobbigt för henne om jag väntar länge. Ja, vad är länge? Vad är en vecka i en vanlig hektisk vardag. Var blev hösten av? Tiden får ett annat perspektiv nu. Men det finns inte mycket jag ångrar, inte mycket jag kunde gjort annorlunda för mig och Lakrits. Jag lovade henne att göra hennes hundliv så fulländat som möjligt. Jag har verkligen försökt hålla det. Vi har gjort så oändligt mycket roligt ihop i stort och smått. Nu är det min uppgift att finnas för henne varje sekund och att befria henne innan det blir alldeles för tungt. Man tar det på sig i samma stund som man hämtar sin valp eller hund. Att följa dem till sista steget. Att orka med det svåra. Det gör det inte mindre smärtsamt men jag vet att jag inte har något val.

/Matte

En tur med Elliot

Tänk så många turer det har varit med Elliot genom åren. Jag kan omöjligt räkna dem. Hundratals och fler. Kanske närmare tusen.
 
Igår träffades vi i Bokskogen. Tänkte att vi skulle åka någonstans där Lakrits brukar tycka det är kul. Där var alldeles onödigt mycket folk men vi hittade några små stigar som inte var så välbesökta. Det var jag och Lakkan och så Elliot, Ann och Janne.
 
Det finns mycket spännande att lukta på i en skog där många passerar.
 
Elliot, som alltid lövbadandes.
 
Ann har alltid goda godisar. Lakrits hade koll på henne.
 
Fikastund som Ann hade fixat! Lakrits undrar...
 
...kan det finns något gott där kanske?
 
Man blir törstig av alla godsaker.
 
 
Är man bästisar dricker man vatten ihop även om skålen är liten.
 
Lakrits var piggare än jag har sett henne på åtminstone en vecka. Hon blev glad att se bästa buskompisen. Det glimtade till lite av bus också, en gång när hon tittade på Ann så såg man den där busminen. "hit med godiset, annars skäller jag på dig. Nuuuuu".
 
Så fint att vi kunde ses. Tungt att åka hem sedan. Det kändes som sista gången kanske.

Korven kommer till Lakritsskogen

Vi fick besök igår. Helene och
Wallander kom och med sig hade dom korv. Vi orkade inte bry oss om dålig mage och allt.
 
Två intresserade nosar inspekterar
 
Dom var försvalnade så det gick att äta bums.
 
 
Mums! Stora tuggor för Lakkan!
 
Sen en liten liten lekstund.
 
Vi gick en liten runda också emellan regnskurarna. Om man går tillräckligt långsamt går det bra, då hinner Lakrits med och hon stannar och snusar där hon vill och kommer och hämtar upp godis när hon känner för det. Wallander drog långa repor i Lakritsskogen. Lillebror fick stanna hemma, det hade blivit för stökigt.
 
Vi körde iväg sedan framåt kvällen för vi ville ha sällskap. Det blåste rejält och himlen var orolig. Ungefär som jag känner mig för det mesta.
 
 
Men det finns fina stunder också såklart, när det är lugnt, när man nästan glömmer. När man känner den fuktiga Lakritsnosen mot fingrarna när hon vill ha godis. När hon travar en liten bit och ser nöjd ut, letar upp en pinne hon vill ha, när hon promenerar genom vattenpölar som att det är skönt att svalka tassarna lite. När hon krafsar otåligt på sin spel för att hon vill ha fram godiset snabbt. Fast hon är ganska rutinerad och vet rätt bra hur hon ska göra. Det finns stunder när man skrattar och gråter på samma gång för att hon ser rolig ut när hon gräver efter sork. Det finns många tunga stunder när man bara är alldeles genomtrött och ledsen.
 
Magen är fortfarande kass men hon behöver inte ut så ofta. Vi hade en lugn natt. Tempen ligger runt 40 grader nu och ännu högre i morse. Det är fantastiskt att hon inte är mer allmänpåverkad. Hon ligger lugnt och vilar bredvid mig. Hon äter med god aptit.
 
Jag ska ringa veterinären imorgon bitti. Metacam sänker inte febern nämnvärt. Ska hon ändå ha den. Eller ska vi skona magen så mycket som möjligt. Hur länge kan hon ha så hög feber utan att det blir för jobbigt för henne.
 
Det blåser ännu rätt bra. Men hon verkar tycka det är skönt när vinden virvlar i pälsen. Kanske svalkar det. Hon vänder nosen mot vinden och vädrar. Som en Vildhund. Men sedan går hon gärna med in för hon är en alldeles jättetam Vildhund.

En trött Vildhund

Det är tungt och jag är så ledsen när jag skriver. Men Lakrits har bett mig. Hon orkar inte skriva själv mer.
 
Först gick febern ner bra av kortison. Sedan blev hon dålig i magen, först trodde jag hon hade fått för mycket godsaker men det var nog inte så utan kortisonet som ställer till det. Senaste två dygnen har hon haft ca 6 diarréer/dygn och så har hon ju druckit som en svamp och kissat massor av kortisonet. Det sista kan vi väl hantera men det är synd om henne att vara så kass i magen. Jag ringde igår morse till veterinärkliniken, pratade med en djuksjukvårdare som tyckte att det var ju ovanligt att dom blev dåliga i magen av kortison. Jo, men någon ska ju ha det ovanliga tänkte jag. Sedan ringde veterinären från i måndags faktiskt upp. Hon menade att det visst kunde vara så att det är kortisonet som ställer till det. Om det blev för jobbigt över helgen skulle jag sätta ut det. Svar på cytologin kommer kanske på måndag, annars tisdag.
 
Igår var jag och handlade i/d foder för magen, pasta att spruta i henne som ska stoppa. Hon ser så ledsen ut när jag gör sånt. I vanliga fall har jag inte varit så blödig, det ska ner för hon ska bli bättre. Men nu känns det hårt. Igår var hon trött men ändå glad i mat och det glimtade till när jag tog fram några av hennes spel och hon fick flytta brickor och lyfta klossar och hitta godis. I natt var vi ute lite grann men hon kom ändå till ro emellan.
 
I morse var hon varm och trött. Hon ville inte ha sin mat, jo kycklingen åt hon upp men inget mer. Jag fick truga i henne leverpastejen med Pepcid, magskyddande piller. Febern hade gått upp igen. 39,5. Hon fick Metacam och jag bestämde mig för att pausa kortisonet. Gör det ingen nytta så är det för mycket biverkningar. Eller vi vet ju inte om det gör någon nytta för övrigt men det blir för besvärligt för henne.
 
Hon ligger mest idag. Vi gick en liten liten runda imorse. Hon hittade en för henne blygsam pinne som gick i två bitar när hon drog ut den. Hon tog en av bitarna och såg ut som at det gick bra, den var lagom för henne idag. Hemma bär hon inget längre. Hon viftar inte på svansen idag. Igår gick den lite när hon stod med nosen mellan mina ben och jag kliade henne så som hon tycker så mycket om.
 
Igår gick vi en liten sväng, det regnade och var eländigt väder men hon tyckte det var okej. Vi gick nerför backen och sedan in till höger och sedan så småingom till höger igen. Vi har lagt många spår i den skogen som blir mellan huset och stora vägen för er som vet hur här ser ut. Sedan fortsatte vi en bit där, hon hittade en pinne och när hon väl hade den ville hon hemåt. Då gick hon upp från lövskogen mot granet . Vi har lagt många spårövergångar där. Precis när vi kom över i granplanteringen fick hon syn på några hjortar. Hon sprang en symbolisk bit och skällde på dem och kom därefter tillbaka. Sedan satte hon sig där i det gulbruna gräset och bara tittade ut över träden, gräset och översvämningen i mitten. Då och då spanade hon efter hjortar men mest tittade hon bara. Jag blev först lite orolig, hade hon ont sedan hon sprang så att hon inte ville gå. Jag frågade om vi skulle gå hem. Då tittade hon på mig och sa att "nä, det är bra här, jag vill sitta här en stund". Jag satte mig på huk bredvid henne med henne på min vänstra sida. Som om jag skulle skicka henne att apportera. Där satt vi. Fem minuter, tio minuter, femton minuter. Ibland tittade hon upp på mig. Lugn och lite tröstande. Jag var faktiskt inte så ledsen just då. Vinden susade i skogen, molnen var oroliga och jagades  fort över himlen. Några hundra meter bort skymtade jag taket på vårt hus. Hon morrade på hjortarna igen. Sedan lade hon sig ner och då såg hon lite trött ut. Efter en liten stund till frågade jag om vi skulle gå hem.Jo, det gick bra nu sa hon. Det var en märklig stund. Så nära både henne och skogen.
 
Jag har aldrig haft någon som helst tro på religion. Sedan jag var liten har naturen varit det som har funnits där när det har varit svårt .Och hundarna. Det var likadant nu. Kretsloppet. Årstiderna. Att ur det brungula gräset kommer nytt grönt igen till våren. På dom nakna trädsiluetterna kommer fullt av gröna blad. Det blommar och det ljusgröna övergår i sommarens djupgröna grönska. Efter sommaren förbereder naturen sig på nytt för dvalan. Bladen byter färg och fälls, växterna vissnar ner och kryper under jord.
 
Vi föds, finns med en tid, sedan lämnar vi tillbaka kroppen till naturen, den blir till nytt igen. Aldrig detsamma men någonting.
 
Jag vet inte om hon tog farväl av sin skog på något vis. Om hon på något intuitivt sätt förstår. Många skulle säga att det inte kan vara så. Hundar kan inte metatänka, inte fundera över sin existens. Jag har lärt mig att inte vara så tvärsäker längre. Dom vet mer än vi tror, dom bär på en klokskap som är långt större än vår ibland. 
 
Det är en svår tid. Jag har förstått. Hon kommer att försvinna från mig. Om det inte finns något mer att göra och det går snabbt utför med ork och aptit så är det inte någon lång tid vi har kvar tillsammans.
 
Oavsett hur lång tid det är min älskade Vildhund så kommer du alltid att finnas hos mig så länge jag lever. Jag kommer att älska andra men aldrig aldrig som jag älskar dig. Det är du och jag för alltid.
 

Solgläntan 150110

Mer utredning men mycket ovisshet

Igår var vi på Din Veterinär igen. Denna gång träffade vi Torkel Falk. Han är kunnig och man litar på honom. Han började med ett ultraljud buk. Där hittade han inget konstigt. Skönt, för jag var rädd för att det kunde sitta något där som skulle ge smärtor eller problem med t.ex. stopp i tarmen. Sedan tittade vi på röntgenbilderna ihop. Han förklarade var tumören sitter. Vänster lunga framför allt men den utgör ganska så från mitten, där luftstrupen delar upp sig i huvudbronker. Där sitter även en lymfkörtelstation och han tror att det som ser ut som en tredje tumör antagligen är lymfkörtel som är förstorad för att tumören har spritt sig dit. Sedan tror han att den mindre tumören som är ca 7x7 cm är den primära och den större  ca 15x15 cm nästan (kanske något mindre) är en utväxt av den mindre.
 
Att operera är uteslutet. Då måste man vara säker på att kunna bota och den sannolikheten är ganska minimal. Cellgifter biter inte på den typ av tumör som han tror det är. Sarkom eller carcinom. Han gjorde ultraljudsledd punktion mot tumören för att försöka få ut material men det kom väldigt väldigt lite. Den är kompakt och släpper inte ifrån sig celler när man försöker suga ut. Vi får se om det som kom ut räcker för att tala om vad det är för slags tumörvävnad. Annars är alternativet att göra skiktröntgen och ta ett prov från tumören men då måste hon ligga på djursjukhuset och man kan inte behandla mer för det.
 
Det är vänta och se. Det är inte min starka sida. Kortison i den allra högsta dosen fungerade inte men nu får hon 20 mg Prednisolon varje dag i en vecka och sedan varannan dag. Febern gick ner redan efter ett dygn med kortison och har hållit sig så nu. Vi hoppas det fortsätter så för det är skönt för henne att slippa den belastningen. Hon dricker mycket av kortisonet men det är hanterbart.
 
Är hon pigg om en månad ska en ny röntgen göras föra att se hur mycket tumören har vuxit. Är hon påtagligt sämre då så vet vi ändå, i så fall behöver vi inte utsätta henne för undersökningar. Det mest sannolika är att hon tacklar av allt mer. Det kan gå fort, det kan gå lite långsammare, det går inte att säga just nu. I bästa fall får vi en vår ihop. I sämsta fall går det betydligt fortare.
 
Hungrig är hon. Portionerna har tredubblats dels för att hon inte ska behöva vara hungrig och dels för att bromsa viktnedgången och förlust av muskelmassa. Ganska mycket godsaker på också såklart men magen pallade inte att bara äta kött och inget torrfoder alls. Däremot har vi bytt från tidigare bantningsfoder till ett med betydligt mer energi i.
 
Tyvärr tycker jag orken tryter snabbt. Men hon verkar inte ha ont och inte lida av att hon är mycket tröttare bara hon får ta det i sin egen takt. Men det gör ont att se att livet liksom rinner iväg. Ögonen är inte lika fulla av bus längre. Men ibland glimtar det till. Hon tog ett bad idag helt oväntat, i alla fall marscherade hon i upp till magen, sedan vände hon.
 
När isarna lossar, då är det vår säger Vildhunden.
 
Dricka damm är gott!
 
Hemma pysslar vi lite. Till exempel med godisgömman!
 
Fast mest vilar vi.
 
Vi går inte ut förrän det börjar bli ljust.
 
Soluppgång över Lakritsskogen. Den kommer för alltid att vara din.
 
Det gör lika obarmhärtigt ont i mig. På något vis har det landat. Jag orkar inte längre tänka att det inte kan vara sant. Det är så, du kommer att tas ifrån mig. Det är så smärtsamt. Så ovisst. Hur kommer det att bli när du blir sämre? Hur ska jag kunna hitta en tillvaro utan dig? Hur får man plats med det i en vardag? Just nu försöker vi hitta en ny sorts vardag, en vardag som förändras för varje dag. Det är så svårt. Min tröst är att hundar är för kloka för att fundera över vad de inte kan. De anpassar livet efter vad de orkar och gläds i stunden så länge de inte har ont. Jag hoppas verkligen jag har rätt, att du inte har det. Du ser så fridfull ut när du ligger och vilar. Då ser du ut som du alltid har gjort.
 
Jag ska försöka lämna tillbaka bloggen till dig Lakrits lite men jag får nog ta över ibland ändå och berätta hur det ligger till. Så får du rapportera om vardagen. Vi får dela den helt enkelt. Precis som vi har delat allt vi har gjort och som vi delar det som är nu.
 
Jag vill tacka er alla där ute som engagerar er och hör av er och undrar hur Lakrits mår för att ni bryr er, för att ni finns och för att vi tillsammans delar sorgen. Det gör den inte särskilt mycket lättare att bära men det dämpa det fria fallet en aning. Livet går vidare, obarmhärtigt. Jag var på stan idag och uträttade några ärenden. Tänk att världen kan fortsätta som om inget har hänt när min klocka har stannat. Så är det med våra olika världar. Vissa grundläggande saker delar vi men det mesta är var och ens verklighet.

God natt för ikväll.

Matte tar över

Det här klarar inte Lakrits längre ut själv. Jag måste hjälpa henne att förklara.
 
Jag har varit orolig sedan runt lucia. Då blev Lakrits hängig, fick feber och ville inte äta för andra gången på ett par veckor. Första gången var när vi var i Stockholm några veckor tidigare. Då trodde jag det kunde ha med allt från stress till kennelhosta att göra. Men när hon fick feber igen och den inte ville gå ner, låg runt 39 och ibland upp till 39,5 tyckte jag det var konstigt. En gnagande oro malde hos mig över hela luciahelgen. På måndag morgon kände mina kollegor knappt igen mig på jobbet. Jag bara muttrade att jag måste ha tag i min veterinär. Jag fick tid till Kerstin Svensson på Prima Liv på onsdagen. Jag borde nog stannat hemma egentligen men hade en del jag behövde avsluta på det stället jag var under hösten. Patienter att träffa och planera uppföljning för. Jag gjorde nog mitt jobb men mina tankar var någon helt annanstans.
 
Hos Kerstin tog vi prover och hon lyssnade och kände och klämde. Inget konstigt. Vi åkte hem och väntade. Och väntade. För det blev ju jul. Jag jobbade dagarna innan jul och på julafton. Då hade jag satt oron på paus. Jag kunde ju ändå inget göra. Den 29/12 fick jag svar på proverna. Dom såg bra ut. Fästingproverna visade negativt för borrelia och en titer på 80 för anaplasma. Inte så högt men kanske var det den gamla infektionen som hon fick för fem år sedan som spökade. Eller en ny låggradig infektion. Det blev Ronaxan. Kerstin sa att om inte febern hade gått tillbaka inom en vecka skulle jag ringa.
 
Jag var ledig runt nyår. Vi passade Elliot på dagen och hade en lugn kväll med Elliot, Ann och Janne. Lakrits var trött. Hon låg så fint ihoprullad mellan Ann och Janne i soffan strax innan tolv. Dock fick en stor donut med kyckling på. Elliot gnagde så det knakade. Lakrits ville först inte ha men Ann bröt loss små bitar kyckling och sedan började hon knapra lite förstött i soffan och så småningom blev hon rätt engagerad. Nyåret gick bra. Men trött var hon. Nästa dag också. Flocken Lindeblad kom på besök. Vi gick en ganska lång runda. Lakrits gick bredvid mig. Inget bus.
 
Fredagen flöt förbi. Vi gick en tur ut på fältet mot Holmeja. Lakrits älsklingsfält. Hon grävde efter sork i skymningen. Verkade glad. Sedan gick vi hem och höll kväll. På lördagen skulle jag jobba natt. På eftermiddagen var tempen 38,7. Jag vågade hoppas lite på anaplasmateorin även om jag hade känt mig skeptisk till den hela tiden. Jag kände att något var fel.
 
Lakrits hade det bra på dagis. Vid halv tio på söndagmorgonen hämtade jag henne efter nattens jobb. Hon vad glad som vanligt men oj vad varm hon kändes. Hem och tempa. 40,4. Kan inte stämma tänkte jag och tempade om. 40,5. Då insåg jag att detta är ingen infektion, det är något mycket allvarligare. Man ska inte ha så hög feber utan något infektionsfokus. Jag fick lite panik. Det var söndag. Bara djursjukhusen öppna. Till varje pris ville jag slippa det. Hon fick Metacam mot febern i dubbel dos. Tempen gick ner. Jag andades ut lite. Men hon var matt. Hon låg på soffan och andades fort. Den ena tassen var mycket kallare än dom andra. Nu dör hon i cirkulationssvikt tänkte jag. Kände efter pulsar och hämtades stetoskop. Det hördes inget konstigt. Till slut  undrade hon var jag höll på med och hoppade ner från soffan.
 
Jag har inte varit med om någon längre söndag. Jag kunde omöjligt sova. Jag grät och grät, väl medveten om att något var så fruktansvärt fel. Men så försöker man förhandla med sig själv. Det kan ju vara en infektion som inte Ronaxanet tar. Det kan ju vara något annat som inte behöver vara malignitet. Men min runda matglada flatte hade gått ner i vikt trots att hon ätit som en liten julgris för att jag inte hade orkat stå emot hennes blickar.
 
Till slut blev det måndag morgon. En minuter över åtta fick jag tag i Kerstin. Jag förklarade läget. Hon sa att jag måste till en större klinik som kan utreda snabbt, få provsvar direkt etc. Din Veterinär i Helsinborg sa hon. Jag ringde och förklarade. Fick tid tjugo i tio. Ut en kort runda, samla ihop försäkringspapper och annat. Jag slängde ner mjukiskrokodilen hon fick av Elliot på nyår. För tänk om.... då måste hon få med sig något. Tog med urin och avföringsprov i förhoppning om att det skulle kunna vara till nytta
 
Jag körde dit. Tvingade mig att tänka på precis bara ett ögonblick i taget. Annars bara rann tårarna. Jag kom lite innan tiden, satt ner och väntade en liten stund men fick sedan komma in. Det gick fort och smidigt. Prover tagna, kanyl satt. Svar på prover. Så gott som utan anmärkning, bara ett leverprov som var pyttelite förhöjt men det kan vara så utan att det behöver vara något fel. Hon var stel i höfterna, särskilt höger. Veterinären ville röntga. Gör vad du vill sa jag. Vi fick komma in på röntgenavdelningen. En jättegullig djursjukvårdare kom och skulle spruta lugnande i kanylen. Fast precis innan hon skulle göra det så stannade hon upp och sa att det går kanske utan. Ja, sa jag, hon är sammarbetsvillig så länge jag är med. Och jodå, det gick så bra, hon var världens duktigaste. Vi tog höfter i sidläge, bröst, buk, vände på henne och samma procedur på andra sidan. Så skulle vi avsluta med höftvaggan för att få bra ledbilder. Men sköterskan sa att det behövdes nog inte, hon skulle gå och höra med veterinären. Då tänkte jag att dom har sett något och så var det ju också.
 
Jag fick se bilderna. En stor rund bollformad grej och två mindre i lungorna. Jag tittade på bilderna framför mig och tänkte att det är kört. Det är cancer. Sedan tog det stopp i tankarna. Veterinären förklarar vänligt men lite bestört att det är ju tyvärr en usel prognos på det här. Jo jag förstår tänkte jag medan livet ramlade som ett korthus inför mig. Jag frågade om man kunde göra något, behandla. Kortison? Ja, kanske. Hon ville diskutera med kollega. Hon sa att man kan göra cytologi, alltså ta ut celler och analysera från tumören. Lite naivt hoppfullt undrade jag om man kunde behandla bättre då om man visste. Så är det ju på människor. Nä, det var mer om jag ville veta ur vetenskaplig synvinkel. Åt helvete med vetenskapen när det gäller min hund tänkte jag. Hon ska inte behöva ligga på djursjukhus för undersökning till ingen nytta.
 
Hur länge undrade jag och fyllde i att jag vet hur svårt det är att säga prognos. Veterinären visste inte såklart, men inte längre än till påsk trodde hon. Kanske mycket kortare.
 
Voffsans matte mötte upp mig när vi precis var klara och Lakrits satt i bilen. Det var så svårt att säga orden "hon har cancer. I lungorna". Som en brinnande påle rakt genom kroppen. Vi stod där en stund. Sedan körde jag hem. Det är svårt att köra när man gråter så att man inte riktigt ser.
 
Resten är bara ett töcken av telefonsamtal med vänner, familj, timmar som går utan att man förstår hur det är möjligt. Veterinären ringde tillbaka som lovat. En gnista av hopp. Tänk om det var något annat som gick att behandla. Beskedet blev istället kortison i gigantisk dos. Vi åkte till Lakrits dagis och berättade om allt. Sedan körde vi till apoteket och hämtade ut medicin och sedan handlade jag två färdiggrillade kycklingar. Hon ska få äta precis vad hon vill, hur mycket hon vill, hur ofta hon vill.  För äta vill hon, åtminstone än.
 
Sömn med hjälp av tabletter som blir någon slags konstgjord andning. Man slipper tänka då. I alla fall drömde jag inte om att hon var död. Jag vaknade och för en mikrosekund kom jag inte ihåg men sedan högg det till. Tårarna strömmade. Jag gick upp och satte mig i badrummet, ville inte göra Lakrits orolig. Sedan ringde telefonen. Det var Ellinor, den enda jag inte fick tag i igår.
 
Det är tungt att berätta. Alla blir ledsna. Det är ju så. Även om min sorg är störst så är det många som håller av Lakrits djupt och innerligt. Sorgen blir inte mindre för att vi är flera men kanske något mindre outhärdlig att bära. Jag vet inre just nu. Det är en fruktansvärd tid och det är bara början. Lakrits är min älskade, min livskamrat, min bästa vän i hela världen. Du är den som bor under huden på mig, den som jag äter med, sover med, lever med, den som jag älskar djupast och mest innerligt på denna jord. Jag har velat göra ditt hundliv så fulländat som möjligt. Jag är ledsen över att jag har jobbat mycket, särskilt i början, när jag gjorde AT och början av min ST. Fast jag har nästan aldrig jobbat över. Jag har alltid velat hem. Jag har jourat men du har aldrig varit själv. Jag har jobbat hemma men då har du legat hos mig. Vi har gjort så oerhört mycket roligt ihop. Du finns överallt i varenda cell av min kropp och i varenda liten centimeter av vårt hus. Och det är ju din skog. Lakritsskogen.
 
Det är ett helt liv jag har haft med dig. Ditt liv. Nu är det inte mycket kvar. Jag kan inte förstå. Det är så skrämmande och obegripligt hur det ska se ut när jag inte har dig mer. Och tiden dit.
 
Du ska aldrig behöva lida. Du ska inte behöva ha ont. Du ska inte veta vad det är att känna sig plågad. Du ska vara med mig så länge du vill äta, så länge du orkar gå ut, så länge du verkar tycka det är okej.
 
Imorgon ska vi på ultraljud buk klockan elva. Syftet är att leva efter primärtumör i buken. Det ändrar väl inte prognosen men det är bra att veta om det finns något där som kan ställa till det, trycka på tarmen tex eller göra ont. Han är väldigt erfaren som vi ska till. Kanske kan han ge mig svar på några frågor. Eller så är svaret att det finns inget svar, att vi får vänta och se. 
 
Min älskade, jag kommer att vara med dig hela vägen. Du ska aldrig behöva vara rädd. Du har gett mig hela dig, hela ditt liv. Du har gjort vår tid till något oförglömligt. Det blir min uppgift att göra den tid vi har kvar till något bra.

Jag är sjuk

Det blir bara kort. Jag är trött. Jag sov på dagis inatt och det gick bra och när Matte kom blev jag så glad men när vi kom hem kände jag mig jättevarm och det tyckte Matte med. Termometern visade hög feber. Jag har fått febersänkade och det har hjälpt rätt bra men jag är trött. Vilar mest i soffan. Men mat och godis är ändå gott! Tur något är som det ska. Matte är orolig, det märker jag. Imorgon ska hon ringa tant veterinär. Medicinen jag har fått funkar ju inte. 
/Lakkan

En januarilördag

Vi har haft sovmorgon, fast så värst länge sov vi inte. Matte ska jobba sen, jag vara på Nattis. Det har vi gjort många gånger förr. Jag vet att hon kommer sen på förmiddagskvisten. 

Jag hade ingen lust att gå imorse men en liten runda blev det. På vägen tillbaka hittade jag en fin pinne som jag ville ha. 

Den ser fin ut! 


Japp! Den ska med! 

Undan för här kommer jag! 

Jag har övervakat matlagning, annars ligger jag mest i soffan. Vi har typ flyttat dit. Vi sitter där mest jämt, Matte ned dator, jag ligger och vilar. Vi sover ofta där istället för sängen, i alla fall någon timme, sen flyttar vi över. Fast Matte sover bättre i soffan än i sängen. 

Tass & kram 
/Lakkan

Stormvarning

Inkommen och torkad efter en blåsig tur som blev lite längre än Matte hade tänkt. Det innebär ingen pannlampa med. Men vi såg och ta oss hem ändå. Vi tog vägen om mitt älskade fält. Där flög vi nästan fram med vinden i ryggen. Stormen Svea sägs det. Konstigt att döpa vinden. Den blåser ju bort. 

Oups! Det här ser lite instabilt ut tycker vi. 


Månen tittade fram bakom molnen. 

Nästan osynlig när jag gräver efter sork! 


När man har varit ute måste man ta igen sig. 

Vi längtar efter vår. Ja mest längtar Matte men det är klart att jag också vill ha ljusa kyliga vårkvällar med fina rundor och trevlig träning. När allt känns som på nytt och man får glädjefnatt. Nu harvar man ju mest på. Fast lite lyxigt nu när Matte har varit lite ledig, då har vi sluppit så mycket pannlampa och blinkhalsband. Men sen är det tillbaka till sen visan ett par månader till. Ja så är det bara. 

/Lakkan 

God natt

Jag har verkligen fått nytändning med bloggen. Matte har laddat ner en app i telefonen som man bloggar ifrån. Jag försökte tassa på telefonen men det var helt omöjligt att lära sig. Ett trådlöst tangentbord blev lösningen! Det som är bra är att det är enkelt att ladda upp bilder! 

Nä, nu är det sovdags! 


God natt! 
/Lakkan


God fortsättning

Nytt år. Nya projekt. Eller fortsättning på dom gamla? 

Sorkarna på fältet fick sig en omgång imorse! 


Sen blir man fin om nosen och på gott humör! Efter lite vila kom Walle med flock. Även Voffsan hängde med. Hon tror väl snart hon ser ut som vi andra för hon umgås ju nästan bara med flattar!

Matte "lurar" i mig piller, antibiotika. Dom smakar illa fast leverpastejen är god. Gäller att inte tugga. Matte provtuggade en pilla. Fniss. Hon spottade och fräste. Dumma fästingar som gör att jag måste äta piller. Imorse var tempen 39,3 igen. Matte var olycklig. Jag märker inte så mycket. Lite trött fast nu har jag ju gått en ganska lång runda. 

Tass & kram
/Lakkan

RSS 2.0